Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 19:00 και πραγματοποιείται στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το προσφυγικό είναι τα προφανή ζητήματα συζήτησης ανάμεσα στους δύο άνδρες και θεωρείται απολύτως δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Αλλωστε, στην Τουρκία οι συλλήψεις αξιωματικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ένδειξη της πλήρους απουσίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο καθεστώς του Ερντογάν και το πάλαι ποτέ στρατιωτικό, κεμαλικό κατεστημένο.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τελευταία φορά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 Ιουλίου, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Νίκου Κούκλατζη.

Το κλίμα αυτή τη φορά αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερο -μετά και την απελευθέρωσή τους- ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως τους τελευταίους μήνες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν οξυνθεί.

Κανείς δεν ξεχνά τα «θερμά» επεισόδια με τουρκικά και ελληνικά πλοία σε «ναυμαχίες» που κινούνται στα όρια της πολεμικής ρήξης, ενώ καθημερινές σχεδόν είναι οι προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων τόσο για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά η Άγκυρα για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.