Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψήφιων περιφερειαρχών που θα στηρίξει στις εκλογές του Μαΐου του 2019 βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής.

Η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις 13 Περιφέρειες της χώρας και στη συγκρότηση των συνδυασµών αφού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον του νέου φορέα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προηγήθηκε διαβούλευση σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων αλλά και περιφερειακές συσκέψεις ώστε να «κλειδώσουν» τα ονόματα των υποψηφίων ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η «Επιτροπή Αυτοδιοίκησης» υπό τον Γιώργο Καμίνη, που θα κάνει και τις τελικές επιλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού που έχει χαραχτεί, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να δώσει δυναμικό παρόν σε όλες τις Περιφέρειες, υπηρετώντας το τρίπτυχο ΝΙΚΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, με βασικό στόχο να βάψει «πράσινες» όσες περισσότερες μπορεί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις και διαβουλεύσεις προκύπτουν τα εξής:

ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, την οποία αυτή τη στιγμή έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρένα Δούρου, είναι ξεκάθαρη η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής προς το πρόσωπο του Γιάννη Σγουρού, που έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό το «πράσινο» φως από τη Φώφη Γεννηματά να είναι υποψήφιος.

Την υποψηφιότητά του είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο αποκαλύπτοντας παράλληλα το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού του που θα είναι «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική».

Με το σύνθημα «Ξεκινάμε!» ο Γιάννης Σγουρός είχε απευθύνει ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς κομματικές ταμπέλες, διακρίσεις και διαχωρισμούς, αφού όπως είπε «η αυτοδιοίκηση και η Αττική ενώνουν». Αντίπαλός του, όπως όλα δείχνουν, από τη ΝΔ θα είναι ο Γιώργος Πατούλης ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ερωτηματικό αν στην κούρσα θα μπει εκ νέου η Ρένα Δούρου, αφού με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της -με αποκορύφωμα τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική κατά τη «διάρκεια της βάρδιάς της», όπως είπε η ίδια- μοιάζει απίθανο να την (ξανα)κερδίσει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη και εκτιμούν ότι με βασικό όπλο την εμπειρία και την επιτυχημένη θητεία του στην Υπερνομαρχία Αττικής ρίχνεται με αξιώσεις στην εκλογική μάχη.

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το «χρίσμα» για την Περιφέρεια Κρήτης παίρνει ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ και θεωρείται επιτυχημένος αφού το έργο του αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους. Η απόφαση να στηριχτεί ως υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ. για άλλη μια εκλογική διαδικασία ελήφθη από τα στελέχη των Ν.Ε. του νησιού κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο «πράσινος» περιφερειάρχης έκανε τον απολογισμό του, παρουσίασε το σχέδιο για την επόμενη τετραετία και απηύθυνε κάλεσμα στον κρητικό λαό και την κοινωνία να συστρατευθούν στη νέα προσπάθεια.

Ο κ. Αρναουτάκης απολαμβάνει την καθολική αποδοχή πολλών πολιτικών χώρων και δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ γίνονται σκέψεις για τη στήριξή του. Μάλιστα, στο όνομά του αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή Τύπου στην 83η ΔΕΘ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι Κρήτη έχει έναν περιφερειάρχη εξαιρετικά ικανό με αποδεδειγμένα σημαντικό έργο, διευκρινίζοντας όμως ότι οι τελικές αποφάσεις για στήριξη νυν περιφερειαρχών και δημάρχων ανήκουν στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση πάντως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα ψύχραιμη, καθώς εκτιμούν ότι από την πλευρά του Σταύρου Αρναουτάκη δεν υπάρχει περίπτωση ανταπόκρισης στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο στήριξης του Σταύρου Αρναουτάκη από τη ΝΔ προϋποθέτει ότι δεν θα δεχθεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ιδιαίτερα δύσκολη Περιφέρεια για το Κίνημα Αλλαγής λόγω, κυρίως, «Μακεδονικού» είναι της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από το ενδιαφέρον το οποίο έχει εκδηλώσει o πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, που έχει συγκροτήσει τη δική του κίνηση από το 2016, στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει σοβαρή εισήγηση υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα, ο οποίος προέρχεται από τη νεότερη γενιά και σήμερα κατέχει τη θέση του γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής.

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ

Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αποφασίσει να μην στηρίξουν εκ νέου τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Αυτό άλλωστε το έχουν καταστήσει σαφές εδώ και μήνες βουλευτές της συγκεκριμένης Περιφέρειας μέσα από δημόσιες ή μη τοποθετήσεις τους. Έτσι, στο πλαίσιο της πολιτικής του απόφασης για αυτόνομη πολιτική γραμμή και πορεία, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να «κατεβάσει» δικό του υποψήφιο και να διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις του την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα ονόματα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα στο παρασκήνιο πιθανή υποψηφιότητα προβεβλημένου στελέχους ή κάποιο πρόσωπο που θα προέρχεται από τα «σπλάχνα» του κομματικού μηχανισμού. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα μέσα Οκτώβριου αφού πρώτα προηγηθεί διαβούλευση με τους βουλευτές, τους Γραμματείς των Ν.Ε. αλλά και τους «πράσινους» περιφερειακούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με το συνδυασμό Τατούλη.

Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το τελευταίο σενάριο θέλει τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο. Αν τελικώς δεν προχωρήσει η περίπτωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εναλλακτικά εξετάζονται οι υποψηφιότητες του Γιώργου Ντόλιου, του πρώην υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, καθώς και του πρώην δημάρχου Καβάλας Κώστα Σιμιτζή.

ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το κεντρικό στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με διάφορα αυτοδιοικητικά στελέχη της Στερεάς Ελλάδας με σκοπό τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποψήφια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, την οποία στηρίζει ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος. Στις εκλογές του 2014 είχε κάνει μια καλή εμφάνιση λαμβάνοντας ποσοστό 10,8%.

ΜΑΛΕΛΗΣ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει «κλειδώσει» το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην συμβούλου Ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος ήδη καταγράφει σημαντική δυναμική και ευρύτερη αποδοχή, με τους ιθύνοντες του νέου φορέα να εκτιμούν πως οι πιθανότητες εκλογής του είναι πολύ μεγάλες.

Ο κ. Μαλέλης έχει ξεκινήσει την περιοδεία του στα νησιά της Περιφέρειας, κλιμακώνοντας την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται να εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, καθώς στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός για τη νυν «γαλάζια» περιφερειάρχη Χριστίνα Καλογήρου.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διεκδικήσει εκ νέου ο Νίκος Τσιλιμίγκας που στις προηγούμενες εκλογές είχε αποτελέσει την έκπληξη αφού είχε κάνει το άλμα και είχε πλασαριστεί στον δεύτερο γύρο. Ο γνωστός και διακεκριμένος καρδιοχειρουργός έχει δυνατότητα διείσδυσης και σε άλλους πολιτικούς χώρους εξαιτίας του μετριοπαθούς προφίλ του. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι την υποψηφιότητα του είναι ιδιαίτερα πιθανό να υποστηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ»

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εξελίσσεται η συγκρότηση του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αφού το ενδεχόμενο της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Απόστολο Κατσιφάρα προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις μάλιστα οξύνονται από τη στιγμή που ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με τοπικά «πράσινα» στελέχη, φέρεται να μιλάει στις περιοδείες του ανοιχτά για την επιτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο κεντροαριστερός χώρος πάντως είναι πιθανό να έχει δύο υποψηφίους, καθώς όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, αρκετά στελέχη του κόμματος στη Δυτική Ελλάδα φέρονται να προωθούν την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος μπορεί να κοντράρει στα ίσα τον νυν περιφερειάρχη αντλώντας ψήφους από την «πράσινη δεξαμενή».

Πάντως, παρά τα προβλήματα, το απόγευμα της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης, υπήρξε  επίσημη απόφαση του Κινήματος Αλλαγής για στήριξη του Απόστολου Κατσιφάρα. 

Μια Περιφέρεια η οποία επίσης δυσκολεύει το επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή των Ιονίων Νήσων, με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητεί το πρόσωπο που μπορεί να φέρει για το Κίνημα Αλλαγής ένα καλό αποτέλεσμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι του στελέχους της ΔΗΜΑΡ Ισμήνης Μώρου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως ενδιαφερόμενος υποψήφιος εμφανιζόταν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Οικονόμου. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει ένα ψηφοδέλτιο με χαρακτηριστικά αυτονομίας και… ιδεολογικής καθαρότητας του ΚΙΝ.ΑΛ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει διάφορα ονόματα, ωστόσο η υποψηφιότητα που φαίνεται ότι «κλειδώνει» είναι του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου. Πρόκειται για ένα μη αμιγώς κομματικό πρόσωπο που διαθέτει ευρύτερο προφίλ και μπορεί να συγκεντρώσει ευρύτερη υποστήριξη από δυνάμεις της κοινωνίας.

Στο Νότιο Αιγαίο, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δώσει «χρίσμα» αλλά θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην αντιδημάρχου Ρόδου Μανώλη Γλυνού, ο οποίος θα δώσει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, τη μάχη για την Περιφέρεια κάτω από λευκή σημαία και χωρίς χρίσματα. Ήδη κινείται από νησί σε νησί όπου έχει σειρά επαφών και συναντήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»