Σε αλλαγή στάσης στο θέμα των συντάξεων οδηγείται το Βερολίνο, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες της Καθημερινής. Η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να δέχεται να μην ισχύσει το μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό δύο όρους:

Να αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι ακόμα και χωρίς την περικοπή θα γίνει πραγματικότητα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Η απόφαση να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο «αφήγημα», δηλαδή να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενήμερος για το θέμα είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ. Όπως φαίνεται, η Μέρκελ δεν επιθυμεί νέα εστία αναταραχής στην Ευρώπη, καθώς η κρίση στην Ιταλία έχει πάρει διαστάσεις, ενώ αντιμετωπίζει και τα γνωστά προβλήματα συνοχής του κυβερνητικού της συνασπισμού.

Στο βωμό τα αντίμετρα

Σε κάθε περίπτωση ο σκληρός έτσι κι αλλιώς όρος του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 σημαίνει ότι για να μην εφαρμοστεί το μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, θα θυσιαστούν τα αντίμετρα.

Όπως φάνηκε και από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βυολή με την πρωτοτυπία της ύπαρξης δύο σεναρίων, εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, τότε δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί το 2017.

Στο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται σειρά από αντίμετρα, συνολικού κόστους 1,9 δισ. ευρώ Αφορούν ανάμεσα στα άλλα: 190 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολικά γεύματα, 600 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση ενοικίου, 140 εκατομμύρια για νέα νηπιαγωγεία, 300 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (100 εκατ. ευρώ στην ενέργεια, 100 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα και 100 εκατ. στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου), 260 εκατομμύρια ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και 240 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ουσιαστικά, μόνο τα 260 εκατομμύρια ευρώ της αναπροσαρμογής των οικογενειακών επιδομάτων θα διασωθούν σε περίπτωση με περικοπής των συντάξεων.

Η κυβέρνηση προσθέτει στο προσχέδιο ορισμένα επιπλέον μέτρα, με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στη «Βοήθεια στο Σπίτι», οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή (στη θέση προηγούμενων προσλήψεων ορισμένου χρόνου) και μια πιο στοχευμένη επιδότηση ενοικίου, αλλά είναι σαφές ότι ο κύριος όγκος των αντίμετρων θα θυσιαστεί στο βωμό της με περικοπής των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ότι για να μην εφαρμοστεί ένα κοινωνικά επιζήμιο και ανάλγητο μέτρο, δεν θα προχωρήσουν επείγοντα μέτρα που αφορούν την κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη σε μια κοινωνία γονατισμένη από τη λιτότητα.