Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ εξέδωσε η Δημοκρατική Ευθήνη που επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Το πολιτικό μήνυμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ με την καταλυτική αποχή του εκλογικού της σώματος απλώς επιβεβαίωσε τον ανεδαφικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή είναι προϊόν αφόρητων πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων σε Αθήνα και Σκόπια και ποτέ δεν έλαβε υπόψην της την κοινή γνώμη των δύο χωρών.

Με δεδομένη την απώλεια του πολιτικού κύρους και νομιμότητας της κυβέρνησης Ζάεφ στο εν λόγω δημοψήφισμα, η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώθηκε στην πράξη και η Αθήνα δεν διαθέτει πλέον αξιόπιστο συνομιλητή. Η Δημοκρατική Ευθύνη επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Συμφωνία των Πρεσπών, την επανέναρξη συνομιλιών από μηδενική βάση και την δόμηση των αναγκαίων μέτρων εμπιστοσύνης που θα οδηγήσουν σε μια νέα βιώσιμη συμφωνία.»

Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο πολιτικός επικεφαλής του κόμματος Θωμάς Παπαλιάγκας, λέγοντας τα εξής:

«Δυστυχώς, τα Βαλκάνια ζουν πάντοτε το παρόν με βάση την ιστορία τους

Η πολιτική απονομιμοποίηση του δημοψηφίσματος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν ήταν αποτέλεσμα μίας οργανικής προσπάθειας συνεννόησης των άμεσα εμπλεκομένων κρατών αλλά μίας βίαιης επέμβασης του διεθνούς παράγοντα όλων των αποχρώσεων και όλων των επιδιώξεων να υφαρπαγεί μία συμφωνία.

Εξάλλου παρέλειψαν κάποιοι είτε από άγνοια είτε ηθελημένα να λάβουν υπόψη τους την πάγια αρχή ότι “Δυστυχώς, τα Βαλκάνια ζουν πάντοτε το παρόν με βάση την ιστορία τους", οπότε απαιτείται περισσότερη υπομονή και επιμονή και ειδικοί λεπτοί χειρισμοί.

Αντενδείκνυνται οποιεσδήποτε βίαιες προσπάθειες επιβολής ή αποτροπής της επικύρωσης της συμφωνίας».