Αρνείται την απόδοση αποζημιώσεων στους επαγγελματίες της Ύδρας, για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε το μπλακ άουτ 35 ωρών και τις ζημίες στην οικονομία του νησιού, ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας σε απάντησή του προς τον Γ. Μανιάτη ότι δεν φέρει ευθύνη ο ΔΕΔΔΗΕ για «βλάβες οι οποίες προκλήθηκαν σε συσκευές ή εξοπλισμό Καταναλωτή υπό συνθήκες που συνιστούν τυχαία συμβάντα, τυχαίες βλάβες υλικών του δικτύου ή ανωτέρα βία».

Ωστόσο, όπως τόνιζε στην ερώτηση που είχε υποβάλει στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, «η αδυναμία των υπηρεσιών και της κυβέρνησης να ανταποκριθούν άμεσα στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είχε εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα τα οποία οφείλει η πολιτεία να αντιμετωπίσει».

Εντούτοις, στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «το φαινόμενο εκδήλωσης δύο ή παραπάνω ταυτόχρονων βλαβών στο δίκτυο αποτελεί εξαιρετικά σπάνια περίπτωση» που το εντάσσει στους «λόγους ανωτέρας βίας», κάνει λόγο «άμεσα αντανακλαστικά» που έχει επιδείξει ο ΔΕΔΔΗΕ «πολλάκις» και αναφέρεται στον... «καίριο ρόλο στη μετάβαση ενεργειακού τομέα» τον οποίο καλείται να διαδραματίσει ο Διαχειριστής.

Δ. Καρύδης: Απύθμενο θράσος Σταθάκη

Την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Καρύδη, πρώην Βουλευτή Πειραιά και μέλους της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής, προκάλεσε η απάντηση του ΥΠΕΝ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Καρύδης κατηγορεί τον Γ. Σταθάκη για «απύθμενο θράσος» να αρνείται τις αποζημιώσεις, τονίζει πως «το μπλακάουτ συνέβη γιατί το δίκτυο ήταν ασυντήρητο και ότι η καθυστέρηση για την αποκατάσταση του ήταν μεγάλη» και υπενθυμίζει ότι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων διαβεβαίωναν ότι θα δοθούν από την κυβέρνηση αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δ. Καρύδη:

«Οι μάσκες έπεσαν! Ο κ. Σταθάκης με απροκάλυπτο τρόπο και απύθμενο θράσος αρνείται να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ στους κατοίκους, τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες της Ύδρας, που επί 35 ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, λόγω του μπλακάουτ που έπληξε το νησί στις 26 και 27 Αυγούστου. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν αποζημιώνονται τυχαία συμβάντα, τυχαίες βλάβες υλικών του δικτύου ή λόγω ανωτέρας βίας».

Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι το μπλακάουτ συνέβη γιατί το δίκτυο ήταν ασυντήρητο και ότι η καθυστέρηση για την αποκατάσταση του ήταν μεγάλη. Τις ώρες της μεγάλης απόγνωσης και αγανάκτησης, τα κυβερνητικά στελέχη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων για να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή των Υδραίων, διαβεβαίωναν ότι θα δοθούν από την κυβέρνηση αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ενάμιση μήνα περίπου μετά, τη θέση των δεσμεύσεων πήραν η αναλγησία, η εξαπάτηση και η ωμή κοροϊδία των πληγέντων. Ντροπή – ντροπή – ντροπή!»