«Έρχεστε σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα. Μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον αφήνοντας πίσω τα χρόνια της λιτότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές και στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο συμφωνίας ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γερμανίας σημείωσε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν. «Να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δουλέψουμε, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική».

Η συγγνώμη του Γερμανού

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε από την πλευρά του ο Στάινμαϊερ, συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες».

Συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».