Στο ζήτημα της εκχώρησης των 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείτο, αλλά και στις διεργασίες της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση ενόψει εκλογών, αναφέρθηκε στο πλαίσιο παρέμβασής του σήμερα το πρωί στο Ράδιο Κρήτη 101.5 και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του:

* Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στο Υπερταμείο τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα το δημόσιο πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση των δικών του κτηρίων.

* Ακόμη και σήμερα παρά τις παρεμβάσεις μας στο κοινοβούλιο η Κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες για το ποια είναι τα ακίνητα αυτά. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Τα ακίνητα αυτά δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του κ. Τσακαλώτου, ούτε του κ. Τσίπρα. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

* Η Κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί 177 ακίνητα στο Ηράκλειο και συνολικά 417 σε ολόκληρη την Κρήτη. Ενώ, πανελλαδικά ο αριθμός τους ξεπερνά τις 10.000! Και μετά από τόσες μέρες που το θέμα απασχολεί καθημερινά την επικαιρότητα δεν έχει ανοίξει μύτη!

* Ήδη από τις 19/9, έχω κάνει ερώτηση για το ζήτημα και έχω ζητήσει από τους Βουλευτές της Κρήτης να καταθέσουμε εκ νέου μαζί αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για το ποια είναι αυτά τα 417 δημόσια ακίνητα στην Κρήτη που έχουν εκχωρηθεί στο Υπερταμείο με πλήρη περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων για κάθε ένα από αυτά.

* Που είναι αυτοί οι οποίοι ως αντιπολίτευση κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για προδοσία και ξεπούλημα της χώρας; Που είναι αυτοί που έχτισαν καριέρες με τον λαϊκισμό; Που είναι η αριστεροσύνη και η επαναστατικότητά τους;

* Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην καρέκλα είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα πάντα. Αλλιώς θα είχαν αποδεχθεί την πρόταση μου να κάνουμε μια συλλογική ερώτηση για τα ακίνητα της Κρήτης στη Βουλή.

* Η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι; Εκπλήσσομαι πραγματικά. Φαίνεται πως όλα μπορούν να γίνουν θυσία στο βωμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μήπως η σιωπή τους είναι μέρος τακτικής; Προφανώς θέλουν να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

* Η ΝΔ ασχολείται με τα θέματα της αυτοδιοίκησης πολύ προσεκτικά και μεθοδικά τον τελευταίο χρόνο διεξάγοντας δράσεις και κάνοντας επαφές σε όλη την χώρα, σε όλους τους μεγάλους, αλλά και τους μικρότερους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

* Στόχος μας είναι πάντοτε οι εθνικές εκλογές και το μεγάλο, καλό ισχυρό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν. Σε επίπεδο δήμων και ειδικά πρωτευουσών το ενδιαφέρον μας είναι πολύ μεγάλο, γίνεται μια αξιολόγηση. Για τον λόγο έχει συσταθεί μια επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν εισηγήσεις και θα αποφανθεί ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης.

* Πρόεδρος της επιτροπής, όπου συμμετέχω κι εγώ ως Γραμματέας του Κόμματος, είναι ο Ν. Κακλαμάνης, καθώς και οι συνάδελφοι βουλευτές Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Γ. Γεωργαντάς, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Τ. Γαϊτάνης και μια σειρά άλλων στελεχών.

* Στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής έχω ζητήσει εγγράφως τις απόψεις, όχι αποφάσεις, την απόφαση δεν θα την πάρει καμία τοπική οργάνωση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά.

* Έχουμε ζητήσει από όλες τις οργανώσεις μας, από ολόκληρη την Ελλάδα να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Επεξεργαζόμαστε τις θέσεις και τις προτάσεις των οργανώσεών μας, ωστόσο, δεν μένουμε εκεί.

* Παράλληλα, διεξάγονται διαδικασίες με στόχο την πληρέστερη, πιο σφαιρική και αντικειμενική πληροφόρησή μας για τα θέματα της αυτοδιοίκησης και τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

* Αναφορικά με το νομό Ηρακλείου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κ. Καρκανάκης είχε μια πολύ καλή ιδέα, να ζητήσει από όλους τους πρώην προέδρους ΝΟΔΕ, από όλους του επικεφαλής των συνδυασμών να συμμετέχουν σε μια διαδικασία αξιολόγησης των αυτοδιοικητικών.

* Έτσι συγκροτήθηκε η Επιτροπή Εκλογικής Ετοιμότητας που απαρτίζεται από πρώην Προέδρους και στελέχη της ΝΟΔΕ, πρώην επικεφαλής αυτοδιοικητικών συνδυασμών, αυτοδιοικητικά στελέχη και μέλη του κόμματός μας που εκπροσωπούν τις ιδέες μας στους φορείς τους οποίους συμμετέχουν.

* Η Επιτροπή αυτή προετοιμάζει την διαδικασία των εκλογών που έρχονται και κάνουν μια δική τους αξιολόγηση για τις αυτοδιοικητικές και επεξεργάζονται μια πρόταση που θα παραδοθεί κεντρικά στην Επιτροπή ΤΑ του Κόμματος.

* Πρόκειται για μια γνωμοδοτική επιτροπή που λειτουργεί με σαφή κριτήρια και ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς παρασκήνιο. Μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση, ώστε να προσδιοριστεί μια πρόταση για τους καταλληλότερους υποψηφίους που θα εκπροσωπήσουν καλύτερα την τοπική κοινωνία.

* Μέσα από ακροάσεις στελεχών και μελών του Κόμματος που συμμετείχαν σε δημοτικές παρατάξεις, και από το συνδυασμό του κ. Λαμπρινού, και από το συνδυασμό του κ. Κουράκη, που ήταν μέλη του Κόμματος μας, καθώς και από το οποιοδήποτε μέλος της παράταξης που συμμετέχει, που έχει ρόλους ή φέρει κάποιο αξίωμα στο πλαίσιο συνδικαλιστικών, επιμελητηριακών, εμπορικών, επαγγελματικών και άλλων φορέων, διαμορφώθηκε μια σειρά απόψεων και αποτιμήθηκε η συνεισφορά των αυτοδιοικητικών στελεχών τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην παράταξη.

* Το πόρισμα της επιτροπής για το νομό Ηρακλείου είναι έτοιμο και βρίσκεται ήδη στα χέρια του Προέδρου της ΝΟΔΕ του κ. Καρκανάκη, ο οποίος και θα το διαβιβάσει στην αρμόδια επιτροπή του Κόμματος, την Επιτροπή για την προετοιμασία των εκλογών της ΤΑ.

* Η αποτύπωση που έχει γίνει είναι ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την σημερινή εικόνα. Το σύνολο των στελεχών μας δεν είναι ευχαριστημένοι, και μάλιστα, εξηγούν, τους λόγους και τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούν αρνητικά τη σημερινή δημοτική αρχή. Αναφέρονται σε μια σειρά από τομείς, όπου η σημερινή τοπική αρχή υστερεί.

* Η επιτροπή αυτή λοιπόν, η γνωμοδοτική επιτροπή, κάνει μια ανάλυση πολύ προσεκτική, πολύ τεκμηριωμένη όπου αναλύουν για ποιους λόγους δεν υπάρχει ικανοποίηση αποτυπώνοντας την άποψη όλων των στελεχών και το συνολικό κλίμα όλων όσων ζούμε, όλων όσων αναπνέουμε στην πόλη αυτή.

* Και να επισημάνουμε ότι υπέβαλαν τις απόψεις τους όλοι οι φορείς: από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, ταξί, λεωφορεία, συνδικαλιστικοί φορείς, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, όλοι οι φορείς, όπου υπάρχουν στελέχη μας διατύπωσαν το κλίμα που εισπράττουν και βιώνουν στην τοπική κοινωνία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος στελεχών μας και συμπολιτών μας που στήριξαν το συνδυασμό του κ. Λαμπρινού την προηγούμενη φορά δηλώνουν απογοητευμένοι.

* Το πόρισμα της Επιτροπής αυτής καταλήγει ότι η σημερινή δημοτική αρχή υστερεί. Η δημοτική αρχή Ηρακλείου, δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες του συνόλου των μελών και των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας που στήριξε την παράταξη Λαμπρινού.

* Την τελική απόφαση βέβαια θα λάβει η αρμόδια Επιτροπή Εκλογικής Προετοιμασίας του Κόμματος, ενώ πάντα τον τελευταίο λόγο έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ.

* Και φυσικά ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους άλλους Δήμους. Δεν είναι μόνο μέλημα της Επιτροπής αυτής ο Δήμος Ηρακλείου, αλλά και οι άλλοι Δήμοι του νομού. Κι εκεί πρέπει να δοθεί σχετικό βάρος.

* Η ΝΔ συνολικά, όχι μόνο τοπικά, αξιολογεί τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ, αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Σε δεύτερο επίπεδο εξετάζουν και προτείνουν τυχόν ενδιαφερόμενους που έχουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις και βρίσκονται κοντά μας, ιδεολογικά και προγραμματικά, που έχουν τα

χαρακτηριστικά να λειτουργήσουν ενωτικά προς όφελος του Δήμου και των δημοτών και οι οποίοι να προέρχονται από το χώρο μας.

* Εάν δεν έχουμε υποψηφίους που να πληρούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε διερευνούμε και επιλογές από άλλους χώρους. Δεν περιοριζόμαστε, ανοίγουμε και σε άλλους χώρους με στόχο να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση, μια ισχυρή αυτοδιοίκηση. Αυτό συμβαίνει παντού, θα γίνει και στο Ηράκλειο.

* Σε τοπικό επίπεδο συζητήσεις έχουν γίνει με πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Αυτό είναι πολύ θετικό δείγμα. Δείχνει πως τα κομματικά στεγανά έχουν αμβλυνθεί, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

* Είναι αυτονόητο πως ένα ισχυρό κόμμα, όπως η ΝΔ, συνεργάζεται και ανοίγει συνεργασίες με δυνάμεις που είναι κοντά στην ιδεολογία μας και τις θέσεις μας. Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

* Στόχος μας η ΝΔ να είναι 1η δύναμη στην Κρήτη! Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

* Στην Περιφέρεια Κρήτης θα έχουμε μία ωραία έκπληξη! Είναι δε, αυτονόητο πως ο καθένας που ενδιαφέρεται για την περιφέρεια Κρήτης προσεγγίζει τη ΝΔ. Ένα κόμμα με δυναμική που συνεχώς ισχυροποιείται στο νησί.

* Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια ανοιχτή, ζωντανή, δημοκρατική διαδικασία. Όλοι συμμετείχαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Μια έντιμη και ανοιχτή διαδικασία, χωρίς παρασκήνιο.