Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον του Πάνου Καμμένου για όσα ο τελευταίος είπε στις ΗΠΑ, αλλά και τα μηνύματα που έγραψε, την Παρασκευή, στο αγαπημένο του twitter.

Μετά το αρχικό μάλιστα ξέσπασμα υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «πρωτοβουλίες» του Πάνου Καμμένου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αμερικανικές βάσεις, αλλά και την προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να πέσουν οι τόνοι στη συνέχεια, ώστε να μην διαταραχθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσαν σήμερα νέα «βέλη» κατά του υπουργού Άμυνας.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα μάλιστα που το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλει σαφή προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, όπως φάνηκε από τη δήλωση του Αλέξη Αλέξη ότι «στην Αμερική υπάρχει τυφώνας αλλά δεν λέγεται ‘Πάνος’».

Στην αντεπίθεση πέρασε και η Εφημερίδα των Συντακτών, μετά και την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, δημοσίευσε νέο κείμενο με το οποίο ρίχνει ευθεία βολή στον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα 

Κουβέλης: Βέλη κατά του Καμμένου – Δεν βοηθάει την κυβέρνηση

Ο κ. Κουβέλης ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στη στάση του Π.Καμμένου και στις τελευταίες παρεμβάσεις του στην Αμερική με τις οποίες διαφοροποιήθηκε για μία ακόμη φορά από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, δήλωσε πως «προφανώς και δεν βοηθάει την κυβέρνηση».

Παρουσίασε, τόνισε ο κ. Κουβέλης, «στις ΗΠΑ ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτό της κυβέρνησης που έχει συγκεκριμένη πολιτική την οποία υπηρετεί. Γνωρίζουμε τη διαφορετική θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά σε μείζονα ζητήματα πρέπει κάθε υπουργός να εκφράζει την συνολική πολιτική της κυβέρνησης, κατά τούτο οι δηλώσεις του κ. Καμμένου δεν ανταποκρίνονται στη θεσμική ευθύνη κάθε υπουργού».

Ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση . «Θα πρέπει ο ΥΠΑΜ να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Προφανέστατα με τη στάση του δεν υπηρετεί τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κορυφαίο ζήτημα».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναδάκη ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει plan Β για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή θέμα βάσεων για την κυβέρνηση σταματώντας έτσι κάθε συζήτηση για το θέμα. «Ήταν άκομψος ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα Καμμένου.

Ο κ. Βερναδάκης αφού χαρακτήρισε έντιμη τη συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, έσπευσε να καταλογίσει στον Πάνο Καμμένο «θεσμική υπέρβαση» καθώς χωρίς να το έχει συζητήσει το θέμα στο υπουργικό ή με τον πρωθυπουργό άνοιξε τέτοιο ζήτημα στις ΗΠΑ.

Νέα βέλη Ξυδάκη κατά Καμμένου

Νέα βέλη κατά του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης με άρθρο του στα ΝΕΑ.

Λίγη ώρα μετά την ραδιοφωνική του συνέντευξη στην οποία υποστήριξε ότι «ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό», ο κ. Ξυδάκης στο άρθρο του χαρακτηρίζει τον υπ. Άμυνας, υπουργό σε δυσαρμονία κάνοντας λόγο για «αντινομικές παρεμβάσεις» που «δεν υπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας».

Μπαλωμενάκης: Υπερέβη τα εσκαμμένα ο Καμμένος -Αν επιμείνει δεν έχει θέση στην κυβέρνηση

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «ολέθριο λάθος του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας ότι υπερέβη τα εσκαμμένα και πρέπει να δώσει εξηγήσεις, διαφορετικά δεν έχει θέση στην κυβέρνηση. 

Ο κ. Μπαλωμενάκης μιλώντας στον Xfm 9,43 υπογράμμισε πως και χωρίς τον Καμμένο θα βρεθούν οι απαραίτητες ψήφοι για να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης και σημείωσε πως «την εξωτερική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση και όχι ο κ. Καμμένος».

«Η τοποθέτηση για τον βαλκανικό άξονα είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν τον χρειαζόμαστε. Έκανε ένα ολέθριο λάθος και πιστεύω ότι θα του κοστίσει πολιτικά» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ . «Στη Βουλή υπάρχει ήδη η πλειοψηφία που κυρώνει συμφωνία των Πρεσπών» πρόσθεσε και κατέληξε εκτιμώντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά να καταθέσει πρόταση μομφής» κατά της κυβέρνησης.

Κυρίτσης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της 

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της" δήλωσε στον News 24/7 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Κυρίτσης, σχετικά με την κόντρα που έχει προκύψει με τον υπουργό Άμυνας, Π. Καμμένο, και τις δηλώσεις του για plan b στο Σκοπιανό.

Σκληρή απάντηση της Εφ.Συν. στον Πάνο Καμμένο

Στην αντεπίθεση πέρασε και η Εφημερίδα των Συντακτών καθώς, μετά και την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, δημοσίευσε νέο κείμενο με το οποίο ρίχνει ευθεία βολή στον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα

Ειδικότερα, η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει τα εξής:

1. Ο υπουργός μιλάει για ψευδή δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας αλλά δεν αναφέρεται σε τίποτα απ' όσα γράψαμε παρά μόνο στο ότι μετά τις επίμαχες δηλώσεις του στις ΗΠΑ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ίδιο και στον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σε ότι μας αφορά η είδηση αυτή είναι απολύτως διασταυρωμένη, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν ότι το τηλεφώνημα έγινε. Γράφτηκε δε και σε άλλα ΜΜΕ- ηλεκτρονικά και έντυπα. Το γιατί ο κ. Καμμένος προτιμάει να αναφερθεί μόνο στην ΕΦΣΥΝ είναι ζήτημα προς διερεύνηση.

2. Ο υπουργός αναφέρεται σε κέντρα που κατά τη γνώμη του διοχέτευσαν δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας. Αν αυτή είναι η δική του σχέση με εφημερίδες κι αν μόνο αυτό τον τρόπο γνωρίζει ως πηγή δημοσιευμάτων, προφανώς κρίνει εξ ίδιων τα αλλότρια. Δεν μας αφορά. Οφείλει όμως να είναι προσεκτικός όταν μιλά για την «Εφ.Συν.». Και το κυριότερο οφείλει να φανερώσει τα κέντρα για τα οποία κάνει λόγο. Διαφορετικά θα μας υποχρεώσει να προβούμε στους χαρακτηρισμούς που αρμόζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δεν το επιθυμούμε.

3. Στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος πήγε ως υπουργός της κυβέρνησης. Προσωπικές απόψεις μπορεί να έχει όσες θέλει. Ας τις καταθέτει όπου θέλει στις ιδιωτικές του συναντήσεις. Όχι στις επίσημες επαφές που έχει ως υπουργός και εκπρόσωπος της χώρας.

4. Οι περίφημες βάσεις λειτουργούν; Σοβαρά; και τότε τι πήγε να τάξει στους Αμερικανούς Κάτι που ήδη έχουν; Ας μην υποτιμά την νοημοσύνη μας ο κ. Καμμένος. Δεν τιμά κανένα. Και κυρίως τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Πάνος Καμμένος είχε σχολιάσει: 

«Συνεχίζονται τα απόλυτα ψευδή δημοσιεύματα από γνωστά κέντρα μέσω της ΕΦΣΥΝ. Δηλώνω:

1. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα

2. Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα

3. Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν»

Σημειώνεται ότι το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και η ανταλλαγή απαντήσεων ανάμεσα στο Μέσο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνουν τα σενάρια που θέλουν ρήξη στο κυβερνητικό μέτωπο ανάμεσα στους δύο εταίρους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μία περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, βιώνει έντονους τριγμούς.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τον Καμμένο

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο για τα περί «εναλλακτικού σχεδίου» ενώ, παράλληλα,άφησε αιχμές για την κίνηση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες προσωπικών διπλωματικών συνομιλιών.

«Δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών, αλλά η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα αυτό είναι σαφής: χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποδοχή της Συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να αναλάβει τη νόμιμη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», απάντησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην εφημερίδα Real.