Το «γαϊτανάκι» των υποψήφιων περιφερειαρχών θα αρχίσει να ξετυλίγει επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στοχευμένες περιοδείες στις περιφέρειες όπου παράλληλα θα ανακοινώνει το «χρίσμα» της Ν.Δ. για τις κρίσιμες εκλογές του 2019. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, με την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Αρτα και τη δημόσια στήριξη που προσέφερε στον νυν περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, για να διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Την Πέμπτη το πρωί, μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Πατούλης στην Πειραιώς, «σφραγίστηκε» η υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια στη χώρα.

Η συνέχεια τη Δευτέρα, όπου η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Νομό Κορινθίας θα συνδυαστεί με την υποστήριξη του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Δεν θα χαθώ μέσα σε έναν κύκλο άγονων αντιπαραθέσεων, ύβρεων και συγκρούσεων. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ουσιαστική πολιτική», δήλωσε προχθές σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ο κ. Νίκας, δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς του.  

ΚΡΗΤΗ - ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Ακολουθεί την Πέμπτη η επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Κρήτη για την εκδήλωση μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Υπό διαφορετικές συνθήκες η παρουσία του Σταύρου Αρναουτάκη θα μπορούσε να συνδυαστεί με το επίσημο «γαλάζιο» χρίσμα. Ωστόσο η ρήξη που σημειώθηκε στη σχέση του με το σύστημα Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες έχει φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο έκπληξης της τελευταίας στιγμής, που ακούει στο όνομα Γιάννης Κουράκης (σ.σ.: ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου). Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Αρναουτάκης επιδιώκει να ρίξει εκ νέου γέφυρες προς τον κ. Μητσοτάκη και να εξασφαλίσει την υποστήριξή του. Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κεφαλλονιά, που γιορτάζει τον προστάτη της Αγιο Γεράσιμο.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Ρόδης Κράτσα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε στο γραφείο του συνάντηση με τον πρώην περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, στον οποίο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στηρίξει την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κάλεσε να αποσύρει την υποψηφιότητα που είχε ανακοινώσει στον τοπικό Τύπο.

Ο κ. Σπύρου είχε χάσει τη μάχη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με μεγάλη διαφορά το 2014 από τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου και να βάζει το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ., να κερδίσει και τις 13 αναμετρήσεις.

Ηδη από την Αρτα, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες όσων περιφερειαρχών εξελέγησαν το 2014 με την υποστήριξη και τότε της Ν.Δ. Πρόκειται για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γιώργο Χατζηµάρκο στο Νότιο Αιγαίο, τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Αλέξανδρο Καχριµάνη στην Ηπειρο και τη Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο. Στην ίδια κατηγορία ανήκει ουσιαστικά και ο Χρήστος Μέτιος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο οποίος πήρε τη θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργου Παυλίδη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2016.

Ο κ. Μέτιος είχε επικρατήσει στη σχετική ψηφοφορία (μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας) του Κώστα Ζαγναφέρη με 20 ψήφους έναντι 16. Τώρα, θα λάβει το «γαλάζιο» χρίσμα, την ώρα που ο κ. Ζαγναφέρης, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, σχεδιάζει να κατεβάσει δικό του, «αντάρτικο» συνδυασμό, ενώ προ ημερών διακίνησε και σχετική δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ.  

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Στη Δυτική και στη Στερεά Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε σε δύο επιλογές που συμβολίζουν την ανανέωση που επιθυμεί να σηματοδοτήσει σε όλα τα επίπεδα η Νέα Δημοκρατία. Ο 34χρονος αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Φάνης Σπανός, πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Στη Δυτική Ελλάδα, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι ο 38χρονος Νεκτάριος Φαρμάκης, δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, που ασχολείται έντονα εδώ και χρόνια με τα κοινά στην Αιτωλοακαρνανία. Ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης θα ηγηθεί του συνδυασμού για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Σημαντική ημέρα για την Κοζάνη σήμερα και είναι ήσσονος σημασίας η ανακοίνωση της δικής μου επιθυμίας και της εκδηλώσεως ενδιαφέροντος να διεκδικήσω το αξίωμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Με ενδιαφέρει θερμά», είπε ο κ. Κασαπίδης την περασμένη Τετάρτη, κατά τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης Κοζάνης.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018