Τη δική της εξωτερική πολιτική χαράσσει και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά! Μετά τον Πάνο Καμμένο και η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αμφισβητεί ανοιχτά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, δημιουργώντας νέες απορίες για το ποιος διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική σε αυτή την κυβέρνηση και αν τελικά κάθε υπουργός μπορεί να έχει τη δική του άποψη σε τόσο μείζονα ζητήματα και να τη διατυπώνει δημόσια.


Η κα Κόλλια-Τσαρουχά, που εκλέγεται στις Σέρρες με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παραβρέθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου απηύθυνε ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης "Μακεδονικός Αγώνας".

Εκεί, μεταξύ άλλων, είπε ότι "αυτές είναι οι σκέψεις (σ.σ. αναφέρθηκε στην ιστορία της Μακεδονίας και στον Μακεδονικό Αγώνα) που αναγκάζουν κάποιους από εμάς, να θεωρούν σήμερα ως ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της ονομασίας ενός άλλου κράτους, που προσπαθεί να μοιραστεί, χωρίς να έχει δικαιώματα πάνω του, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. Γιατί αποτελεί μια ανεδαφική και άδικη προέκταση των σχεδιασμών άλλων εποχών, που δημιουργεί όμως προϋποθέσεις για ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον."

Η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, άφησε μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ ενδεχόμενης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Είπε χαρακτηριστικά η κα Κόλλια-Τσαρουχά: "Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα και την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, και να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που μας προσφέρει η Δημοκρατία, ώστε να προστατεύσουμε την Πατρίδα. Και χωρίς καμία υπερβολή ή ακρότητα, να τιμήσουμε με το δέοντα σεβασμό όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των Ελλήνων."