«Δεν θα ανεχτώ καμία προσωπική στρατηγική στα εθνικά θέματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που προκλήθηκαν από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την συνεργασία δηλώνοντας ότι «έκανα δεκτή την παραίτησή του με πόνο καρδιάς», απευθύνθηκε προς το εσωτερικό της κυβέρνησής του, ξεκαθαρίζοντας ότι «με την κίνησή μου αυτή στέλνω μήνυμα ότι δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διγλωσσίας ή προσωπικών στρατηγικών σε εθνικά θέματα».

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε: 

«Λίγο πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς Κ έθεσε υπ’ όψιν μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του.

Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβουλή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το Υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Στέλνω ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που έχουν τις δικές τους διαδικασίες αυτές τις ημέρες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος κι ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και στην σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που ορίζουν οι διεθνείς υποχρεώσεις»