«Η συμφωνία είναι ζωντανή και αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ωστόσο για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά σχολίασε ότι… δεν την καταλαβαίνει και ότι ποτέ δεν τέθηκε το δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος στην κυβέρνηση.  

 «Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά και έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υφίσταται σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά. Διαρροές τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό. Η συζήτηση είχε έναν χαρακτήρα που θα έπρεπε όλοι να δεσμευθούν ότι δεν θα συμπλεύσουν με τη ΝΔ και την άκρα δεξιά. Αυτό έγινε απόλυτα δεκτό ομοφώνως από το υπουργικό», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.  

Στο ερώτημα αν θα σταματήσουν οι ΑΝΕΛ να λένε ότι δεν ψηφίζουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός δεν ζητεί από κανέναν να αλλάξει την άποψή του. Υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία και φυσικά υπάρχει η πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Υπάρχει η θέση της κυβέρνησης που είναι η στήριξη της συμφωνίας. Γι’ αυτό και ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το υπουργείο Εξωτερικών».  

Στο ερώτημα γιατί εκδιώχθηκε ο πρωτεργάτης της συμφωνίας είπε ότι «πρωτεργάτης είναι ο πρωθυπιουργός με την τεράστια συμβολή του Νίκου Κοτζιά. Η συμφωνία είναι ζωντανή και αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο. Η παραίτηση του Κοτζιά είναι για μένα πλήρως ακατανόητη. Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε μια συζήτηση που έθετε ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην συμφωνία των πρεσπών δεν τέθηκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος».  

«Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά στα μεγάλα ζητήματα Κοτζιάς και Τσίπρας πορεύθηκαν μαζί», πρόσθεσε και κάλεσε τον κ. Κοτζιά να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε.  

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «υπάρχει η πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία αλλά και για να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία της».  

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στα Σκόπια για τη Συνταγματική Αλλαγή λέγοντας πως ο κ. Ζάεφ δίνει μια μεγάλη μάχη και ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και να αρχίσει μια νέα περίοδος συνεργασίας στα Βαλκάνια.  

Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον κ. Ζάεφ πολύ τακτικά, είπε σε άλλο σημείο. «Προφανώς ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν θα σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και οι δύο εργάζονται για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά.