Αναδιοργανώνει την στρατηγική του ο Νίκος Κοτζιάς και ετοιμάζεται να δώσει συνέχεια στην σύγκρουσή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων και να ζητήσει περαιτέρω έρευνα για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων σε όσα υπουργεία υπάρχει ο συγκεκριμένος κωδικός, μεταξύ αυτών φυσικά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε χθες πολλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και προς τον Πάνο Καμμένο ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν θα αφήσει κανένα θολό σημείο γύρω από την παραίτησή του.

Στη δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα σύμφωνα και με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, δεν αποκλείεται ο Νίκος Κοτζιάς να στραφεί και δικαστικά κατά του Πάνου Καμμένου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαχρήστος στην στήλη του Στίγμα «συνεργάτες, φίλοι, αλλά και νομικοί του σύμβουλοι εισηγούνται στον Κύριο Κοτζιά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Καμμένου, απαιτώντας ηθική αποκατάσταση και υλική αποζημίωση για όσα συκοφαντικά ισχυρίστηκε εις βάρος του και έλαβαν ευρύτατη δημοσιότητα από το σύνολο του ελληνικού και ξένου Τύπου ανήμερα και τις επόμενες ημέρες του Υπουργικού Συμβουλίου».  

Οι επόμενες κινήσεις Κοτζιά

Παράλληλα, κατά την πρώτη συνεδρίαση των μελών της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ηγείται και συμμετέχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κοτζιάς επιχείρησε να κάνει σαφές, ότι δεν πρόκειται να ταράξει τις ισορροπίες της κυβέρνησης, διατηρώντας φυσικά την  βουλευτική του ιδιότητα, ενώ ακόμη για πολλούς δεν έχει ξεκαθαρίσει η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ και την ομάδα των τεσσάρων βουλευτών που την αποτελούν (Νίκος Κοτζιάς, Γεωργία Γεννιά, Νίκος Τόσκας, Ντζιμάνης).

Μάλιστα, ο προβληματισμός το Μέγαρο Μαξίμου για τις επόμενες κινήσεις του ΠΡΑΤΤΩ είναι μεγάλος, ιδιαίτερα από την στιγμή που έγινε γνωστό το ενδεχόμενο ο κ. Κοτζιάς να ξεκινήσει ένα είδος διαφοροποίησης από την κεντρική κομματική γραμμή στηρίζοντας, όπως αναφέρουν τα σενάρια, την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου στο Δήμο Αθήνας.  

Προειδοποιήσεις και  μηνύματα Κοτζιά

Ο παραιτηθείς υπ. Εξωτερικών χθες έδωσε μια πρώτη γεύση από τα όσα θα ακολουθήσουν ξεκινώντας από την απάντηση που έδωσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτησή του. «Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Σχετικά με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επέμεινε ότι «εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Άμυνας το οποίο καλείται να στηρίξει στρατιωτικά τις επιλογές της διπλωματίας».

Επιπλέον, ο Νίκος Κοτζιάς άφησε σαφή υπονοούμενα για τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου που έχουν γίνει επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εκτός Ελλάδος που «πιθανό να εκφεύγουν της εθνικής γραμμής» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Σε ότι αφορά τον ίδιο, και τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» λέγοντας ότι ούτε πρόκειται για πολλά λεφτά, αλλά επιπλέον ελέγχονται από επιτροπή ανώτατων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε, μάλιστα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον κ. Καμμένο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία. Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις διαρροές που δείχνουν την κατεύθυνση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δυστυχώς τα ξεφτιλίζουν όλα», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος επέμεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει γιατί σε αντίθετο ενδεχόμενο «δυστυχώς θα καταλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις ακόμη και αυτοί που σήμερα την πολεμούν».  

Στο στόχαστρο η 9σέλιδη επιστολή Κοτζιά

Δεικτικό, φαρμακερό και ειρωνικό ήταν το πρώτο σχόλιο, αλλά και τα μηνύματα που έστειλε μετά την συνεδρίαση της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.   "Έκανα την συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κι έγινα εγώ πρώην υπουργός", είπε με χιούμορ αρχικά, αλλά ρίχνοντας και το φαρμάκι του…  

Η δεύτερη δήλωση του Νίκου Κοτζιά είχε ακόμη πιο ηχηρά μηνύματα με τον πρώην Υπουργό να καλεί το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα Τσίπρα και Καμμένο να δώσουν στην δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του στην οποία εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που αποφάσισε να παραιτηθεί.