Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης -παραλαβής στο ΥΠΕΞ και ορκίστηκε στην θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας με το κλίμα ανάμεσα στους δύο -τουλάχιστον όσον αφορά τα λεγόμενα τους μπροστά στις κάμερες - να φαίνεται καλό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για "έναν από τους καλύτερους υπουργούς" με την δήλωση του αυτή να εντείνει τις απορίες γιατί  αφού ήταν όλα τόσο καλά,τον αντικατέστησε. 

Τσίπρας  και Κοτζιάς κατά τις ομιλίες τους «έθαψαν» τα θέματα καυτά ζητήματα και αρκέστηκαν στο να ανταλλάξουν εκατλερωθεν φιλοφρονήσεις με τον έναν να ευχαριστεί τον άλλο. 

Ενδεικτικό είναι οτι κατά την διάρκεια των δηλώσεων τους κανένας από τους δύο - όπως ήταν λογικό άλλωστε - δεν έθιξε τα καυτά ζητήματα, όπως είναι ο ρόλος του Πάνου Καμμένου, με δεδομένο βέβαια οτι είναι προγραμματισμένη κλειστή συνάντηση τους στο υπουργικό γραφείο. 

Ορκίστηκε

Ο πρωθυπουργός μετέβη λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο και ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αφότου υπέγραψε ο κ. Τσίπρας αστειεύτηκε λέγοντας: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο» και μετά μετέβη στο ΥΠΕΞ όπου τον περίμενε ο πρώην υπουργός.

Προσερχόμενος στο ΥΠΕΞ πριν την τελετή ο κ. Κοτζιάς είπε χαμογελαστός πως είναι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στηνηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης.

Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο.

Διότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορείνα παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια.

Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται,όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Αναφερόμενος ο Αλέξης Τσίπρας στα όσα έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στο Κυπριακό είπε: «Κατάφερε να άρει από πάω της τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού. Δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει πρωτ' απ' όλα κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και βεβαίως αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και κύρια ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων στρατευμάτων».

Για τα Βαλκάνια είπε ότι «μπορέσαμε να προχωρήσουμε μετά πό 27 χρόνια στην επίλυση ενός ζητήματος με τους βόρειους γείτονές μας σε σχέση με την ονομασία τους και την ονομασία τους, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δημοκρατία της Μακεδονίας η συνταγματική τους ονομασία, που την αναγνωρίζουν 140 χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ,Ρωσία, Κίνα που σήμερα καταφέραμε να αλλάξουμε τη συνταγματική της ονομασία».

«Αποδεικνύεται σήμερα ότι αυτή η εθνική γραμμή που έχει σχεδιαστεί από το Βουκουρέστι το 2008, σήμερα γίνεται πράξη και θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν το επιθυμούν».

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική και συμβολική για την εξωτερική μας πολιτική, μετά και τη χθεσινή απόφαση της βουλής της γειτονικής χώρας».

Είχε προηγηθεί η ομιλία Κοτζιά: 

Συγκινημένος αλλά χαμογελαστός εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών .

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα επιστρέψει πάλι στο πανεπιστήμιο και αμέσως μετά ευχαρίστησε «τον πρωθυπουργό για την τιμή» σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων».

«Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο που βρέθηκε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας και είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα. Απελευθέρωσα τον εαυτό μου από τα βάρη» πρόσθεσε. Ευχαρίστησε επίσης Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές των Σκοπίων, ενώ έκανε απολογισμό του έργου του. Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται περί μυστικών κονδυλίων μίλησε για «αθλιότητες των τελευταίων ημερών» και «έλλειψη σοβαρότητας»: «Αν είναι αληθινά όλα αυτά που είπαν είναι σαν να λέμε στους ξένους οτι δεν έχουμε σοβαρότητα» και πρόσθεσε: «Φτιάξαμε ένα ειδικό νόμο για τα απόρρητα τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από συμβούλιο και πάνε απευθείας στη Βουλή».

Χαρακτήρισε παραδοξολογία το ότι έχει παραιτηθεί και είναι ευτυχής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων. Χαρακτήρισε καταπληκτική την ομάδα του, με την οποία δούλεψαν για το Σκοπιανό.

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος».

Για το Κυπριακό είπε πως για πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game σε βάρος μας. Πρόσθεσε ότι έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ.

«Θέλω να πω ένα τελευταίο πράγμα που μου δώσατε τη χαρά και την άδεια να το προαναγγείλλω: ότι η εξωτερκή μας πολιτική κλείνει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα».

Οπως είπε, «η χώρα επεκτείνει σε ένα πρώτο βήμα από τους Οθωνούς την αιγιαλίτιδα της ζώνη. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο είναι να γίνουν γραμμές βάσης και το δεύτερο είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά της ζώνη στα 12 μίλια. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώης σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματά του».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολιτικό όρκο.