Τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια νέα πιθανή πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. εναντίον της κυβέρνησης δημιούργησε η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της κυβέρνησης με πρωταγωνιστές τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά, η οποία σηματοδότησε το άδοξο τέλος της θητείας τού μέχρι πρότινος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως εκτιμούν στην Πειραιώς, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να συνταυτιστεί πλήρως για ακόμα μία φορά (μετά και την περίπτωση Φίλη) με τον κυβερνητικό του εταίρο, «αδειάζοντας» μεγαλοπρεπώς τον Ν. Κοτζιά, συνιστά ένα πρωτοφανές πολιτικό παράδοξο, που, αν μη τι άλλο, μαρτυρά την αγωνία του πρωθυπουργού για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αντί να βγει στη σέντρα εκείνος που σπάει την επίσημη κυβερνητική γραμμή σε ένα τόσο κομβικό θέμα όπως το Σκοπιανό, μένει απροσχημάτιστα ακάλυπτος ο υπουργός που υλοποίησε στον απόλυτο βαθμό την πολιτική που χάραξε ο πρωθυπουργός και ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε μια συμφωνία που οι κυβερνώντες -πλην Καμμένου- αποκαλούν ιστορική», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες.

Δίνοντας, μάλιστα, το στίγμα των σκέψεων της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., τονίζουν ότι με τη στάση του αυτή ο πρωθυπουργός «αφενός κατέδειξε εκ νέου την ανεξήγητη, όσο και απόλυτη, εξάρτησή του από τον υπουργό Αμυνας και, αφετέρου, ήρθε να υπενθυμίσει πως σε ένα κρίσιμο εθνικό μέτωπο οι όποιες κυβερνητικές ενέργειες εξελίχθηκαν και εξελίσσονται σε καθεστώς ουσιαστικής απώλειας της δεδηλωμένης. Μια κατάσταση που ήρθε να επισφραγίσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, παίρνοντας το μέρος του δημοσίως διαφωνούντα με τη Συμφωνία των Πρεσπών Π. Καμμένου και οδηγώντας τον Ν. Κοτζιά εκτός κυβερνητικού σχήματος. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία οφείλουμε να υπερθεματίζουμε στην αδιαφορία τους έναντι των θεσμών και στους εθνικά επικίνδυνους χειρισμούς τους».

Δυναμικές ενέργειες

Στο πλαίσιο αυτό, οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάθεσης μια δεύτερης διαδοχικής πρότασης μομφής μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, έστω κι αν έχουν μεσολαβήσει μόλις λίγοι μήνες μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία του περασμένου Ιουνίου. Βλέπετε, πέραν της ανάγκης για εκ νέου ανάδειξη της αποφασιστικότητας της Ν.Δ. να μη δεχθεί τετελεσμένα στο Σκοπιανό, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, στους κόλπους του «γαλάζιου» στρατηγείου είναι πια κοινός τόπος πως η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εισέρχεται πλέον σε φάση μη αναστρέψιμης αποδρομής. Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες της Ν.Δ. οφείλουν να είναι ιδιαίτερα δυναμικές, προκειμένου να αξιοποιηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά στο έπακρο τόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί όσο και η γενικότερη συγκυρία. Σύμφωνα, δε, με τις σχετικές αναλύσεις, με την πάροδο του χρόνου το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου θα ακροβατεί όλο και περισσότερο σε τεντωμένο σκοινί, γεγονός που θα ευνοεί μια τέτοιου είδους κοινοβουλευτική ρελάνς από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που υφίσταται και το πολιτικό πάτημα.

«Οσο κι αν οι δύο εταίροι της εξουσίας δείχνουν να βρίσκονται σε κανονική αλληλεξάρτηση, η δυσαρέσκεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη ασυλία του Καμμένου. αλλά και το φλερτ των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. με το Μαξίμου, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, θα προκαλεί συνεχώς περαιτέρω έριδες, που είναι θέμα χρόνου να βγουν εκτός ελέγχου», σημειώνουν συνομιλητές του αρχηγού της Ν.Δ. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, είναι πανθμολογούμενο στην Πειραιώς πως μια τέτοια κίνηση στο σωστό timing θα μπορούσε να δημιουργήσει βαθιά, ίσως και μοιραία, ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επιταχύνοντας, ίσως και δραστικά, την πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Ακόμα, όμως, κι αν δεν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο, με βάση τα λεγόμενα στις κλειστές «γαλάζιες» συσκέψεις, πως «όχι μόνο θα αναδειχθεί και πάλι περίτρανα η τυχοδιωκτική λογική αλλά και η υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζει η πλευρά Καμμένου τις κατά τα άλλα ηχηρές δεσμεύσεις της για το όνομα της Μακεδονίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ούτως ή άλλως τραγικά δημοσκοπικά ποσοστά των ΑΝ.ΕΛ., αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμιστεί κατά τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως η παραμονή στην καρέκλα είναι το μόνο μέλημα του πρωθυπουργού και του συγκυβερνήτη του». Μάλιστα, διερωτώνται με νόημα αν τώρα, που ο Τσίπρας πήρε πάνω του το ΥΠ.ΕΞ., θα τον αμφισβητήσει ο κυβερνητικός εταίρος, προκειμένου να μη φανεί και πάλι ανακόλουθος έναντι των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ενώ, όπως διαμηνύουν οι γνωρίζοντες τις εν λόγω παρασκηνιακές συζητήσεις, όσον αφορά τις τελικές αποφάσεις πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την πιθανότητα να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης όσο και από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/10/2018