Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων με τα οποία θα κατέλθει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι ζυμώσεις στο στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη εντείνονται, με τα ηγετικά στελέχη του νέου φορέα να συμπληρώνουν κομμάτι κομμάτι το «παζλ» των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην Κεντρική Επιτροπή -θα συνεδριάσει πιθανότητα στις αρχές Νοεμβρίου- θα ανακοινωθεί ο βασικός κορμός των προσώπων που αξιολογήθηκαν από την «Επιτροπή Ψηφοδελτίων» υπό τον Γιώργο Καμίνη μετά από τις προτάσεις τόσο των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής σε όλη τη χώρα όσο και από την ψηφιακή πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ίδιους τους πολίτες.

Βασικός στόχος των επιτελών του κόμματος είναι οι υποψήφιοι βουλευτές να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κοινωνία για να δώσουν τη «μάχη» του σταυρού.

Την ίδια στιγμή, το «παρασκήνιο» είναι έντονο και πολλά ονόματα ακούγονται. Στελέχη της «Επιτροπής Ψηφοδελτίων» κάνουν λόγο για ψηφοδέλτια που θα έχουν ισχυρή δόση ανανέωσης τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ηλικιακές κατηγορίες ενώ θα συμμετέχουν και στελέχη με αναγνωρισιμότητα στις τοπικές κοινωνίες.

ΤΟ… ΑΣΘΕΝΕΣ ΦΥΛΟ

Εκτός από την ανανέωση, έντονο θα είναι στα ψηφοδέλτια και το «άρωμα» γυναίκας σε αντίθεση με τις πιο παλιές εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως η πολυπόθητη ανανέωση του χώρου θα γίνει και με την απαραίτητη παρουσία από το ασθενές φύλο.

Το «Κ» σας παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα των γυναικών που θα μπουν στον στίβο της προεκλογικής περιόδου και θα αναμετρηθούν στις εκλογές.

Η ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η πρώην βουλευτής Τόνια Αντωνίου που θα δώσει τη μάχη του σταυρού στον Νότιο Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες Φθιώτιδας και προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Σπούδασε Κοινωνιολογία και με τα κοινά άρχισε να ασχολείται από μικρή ηλικία όταν πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1991. Το 1996 εκλέχθηκε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και γίνεται η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει επικεφαλής μιας πολιτικής οργάνωσης νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της δεν δίστασε μάλιστα να διαφωνήσει αλλά και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέματα κεντρικών πολιτικών επιλογών. Έκτοτε συμμετέχει σταθερά στα κορυφαία κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ αλλά και σήμερα του Κινήματος Αλλαγής. Υπήρξε μεταξύ των υποστηρικτών της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία του νέου φορέα και ανήκει στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών της.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Η οικονομολόγος Κατερίνα Βαλαβάνη που θα διεκδικήσει την εκλογή της στον Νότιο Τομέα της αναμορφωμένης Β’ Αθηνών. Σπούδασε Management-Διοίκηση Επιχειρήσεων και από το 1995 έως σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Έχει υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ ως απλό μέλος αλλά και μέσα από θεσμικές αρμοδιότητες. Από το 2010 έως το 2012 ήταν υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Επιχειρηματικότητας Νέων στον Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ενώ το 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών. Το 2013 συμμετείχε στη «Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών» του ΠΑΣΟΚ, μια ομάδα νέων επιστημόνων που εργάστηκε για την εκπόνηση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης» με άξονα νέες αναπτυξιακές στρατηγικές. Το 2015 εκλέχθηκε μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ ενώ στις εκλογές της ίδιας χρονιάς κατέβηκε στη Β’ Αθηνών και κατατάχθηκε στην 7η θέση. Σήμερα δραστηριοποιείται στον Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΕΥΗ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τη μάχη του σταυρού στην Ηλεία αναμένεται να δώσει η Εύη Βεργοπούλου, η οποία σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου με αντικείμενο τη «Χρηματοοικονομική». Με την ολοκλήρωση των σπουδών της επέστρεψε στον Πύργο, όπου από το 2007 έως και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας μελετητικό γραφείο. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής ενηλίκων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων. Ασχολήθηκε με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα ενώ σήμερα μετέχει και στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΝΑΝΑ ΒΡΥΩΝΗ

Η Νανά Βρυώνη που μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Περιστέρι αναμένεται να δώσει την εκλογική μάχη στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ασκεί μαχόμενη δικηγορία τα τελευταία δέκα έτη. Το ενδιαφέρον της για τα κοινά καλλιεργήθηκε έντονα στο Πανεπιστήμιο, όπου υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής Αθήνας. Εκλέγεται επί δυο συναπτές εκλογικές διαδικασίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενώ σήμερα είναι και μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατέβηκε υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για την ανάδειξη ηγεσίας της Κεντροαριστεράς ήταν μέλος της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί στενή πολιτική και φιλική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και είναι εκ των στενών συνεργατών του.

Η ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στην Ευρωπαϊκή και Κυβερνητική Πολιτική (London School of Economics and Political Science) και στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μετράει αρκετά χρόνια δυναμικής παρουσίας στα κομματικά τεκταινόμενα, καθώς η πολιτική μπήκε στη ζωή της από τα μαθητικά της χρόνια. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας και επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου 2012. Είναι μέλος της Κεντρικής Πολίτικης Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ από τον Δεκέμβριο 2015 είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην «πράσινη» επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Μάξιμο Μουμούρη και έχει τρεις κόρες.

Η ΠΕΝΝΥ ΔΑΛΑΜΠΟΥΡΑ

Στη μάχη του σταυρού αναμένεται να μπει και η Πέννυ Δαλαμπούρα που θα είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη συμπρωτεύουσα, όπου και αποφοίτησε από το «Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια». Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πραγματοποίησε το αγροτικό της στην πατρίδα της μητέρας της, τη Νιγρίτα Σερρών, ενώ σήμερα είναι ειδικευόμενη Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας. Από μικρή είχε ζωηρό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό ενώ τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, όπως και του Τομέα Υγείας των παραπάνω. Παράλληλα, την τελευταία πενταετία αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε πολλαπλά προγράμματα ενημέρωσης πολιτών γύρω από την πρόληψη σε θέματα υγείας ενώ εξετάζει ασθενείς εθελοντικά σε κοινωνικά ιατρεία διαφόρων δήμων.

Η ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ

Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας θα θέσει υποψηφιότητα και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του νέου φορέα και αν. γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής Ζέφη Δημαδάμα. Διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο «Περιφερειακή Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος». Είναι αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN) και δραστηριοποιείται διεθνώς σε ζητήματα που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Ισότητα των φύλων. Έχει σημαντική παρουσία σε διεθνή φόρουμ και σημαντικό επιστημονικό έργο σε διεθνείς οργανισμούς ενώ έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες με αντικείμενο τις περιβαλλοντικές/ενεργειακές ευρωπαϊκές πολιτικές και την κλιματική αλλαγή (Γερμανία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία).

Η ΡΕΝΙΑ ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ

Η Ρένια Ζαρκαδούλα που θα είναι υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Μεγάλωσε στο Χαλάνδρι Αττικής και είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διπλώματος αθλητικής δημοσιογραφίας. Ασκεί μάχιμη δικηγορία και έχει δικό της δικηγορικό γραφείο. Έχει συνεργαστεί με αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό και ήταν συντάκτρια σε αθηναϊκή εφημερίδα. Εντάχθηκε ενεργά στο ΠΑΣΟΚ μέσα από τους κόλπους της ΠΑΣΠ ως υπεύθυνη της ΦΛΣ. Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από τον Απρίλιο του 2018 είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΑΓΑΘΗ ΜΑΚΡΙΔΟΥ

Η Αγαθή Μακρίδου που κατάγεται από τα Γιαννιτσά και θα δώσει τη μάχη του βουλευτικού σταυρού στην Πέλλα. Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Υγείας του ΤΕΙ Καλαμάτας και σήμερα προχωρά σε εξειδικευμένη εκπαίδευση στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας από το John Hopkins University. Από το 2013-2017 έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Πέλλας. Τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και σήμερα συμμετέχει στις επιτροπές αγροτικού και υγείας.

Η ΚΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Την ίδια εκλογική μάχη -στην Πέλλα- αναμένεται να δώσει και η Κική Παπαδάκη, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και συντονισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ως διαχειρίστρια σε υπουργεία, πανεπιστήμια, αναπτυξιακές συμπράξεις και μεγάλους οργανισμούς. Τα τελευταία χρόνια έχει συμβουλευτική εταιρεία με αγροτικά και αναπτυξιακά προγράμματα στην Πέλλα. Παράλληλα, εργάζεται ως σύμβουλος Σταδιοδρομίας σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Έχει ασχοληθεί επισταμένα με τη συμβουλευτική υποστήριξη έγκλειστων κρατουμένων σε φυλακές, ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, μακροχρόνια ανέργων και μονογονεϊκών οικογενειών. Από τα φοιτητικά της χρόνια είχε ενεργό συμμετοχή στη σπουδαστική παράταξη της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και υποψ. αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΓΡΗ

Η Αλεξάνδρα Σαγρή που αναμένεται να είναι υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και την Πληροφορική, και έχει ανακηρυχθεί υποψήφια διδάκτωρ σε θέμα που αφορά την Eκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια. Υπήρξε γραμματέας της ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Αθηνών, πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών και αιρετός εκπρόσωπος των δασκάλων. Έχει διατελέσει αναπληρώτρια γραμματέας Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, μέλος Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του δικτύου Γονέων του Κινήματος Αλλαγής. Ήταν υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015 με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Β’ Αθηνών. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και μετέχει στο Δίκτυο Γονέων του νέου φορέα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 19/10/2018