Αιφνίδιο κλονισμό στην κυβέρνηση, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην οποία στηρίζεται ο κ. Τσίπρας, αλλά και αρνητικό αντίκτυπο στο (αριστερό) εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προξενεί η παραίτηση του υπουργού των Εξωτερικών, με αφορμή που προκάλεσε ο ίδιος ο Π. Καμμένος, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα αρμοδιότητάς του και αμφισβητώντας την ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά.

Το μείζον ζήτημα, πέραν βεβαίως της τύχης, από εδώ και στο εξής, της ούτως ή άλλως παραπαίουσας κυβέρνησης, προκύπτει από τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού, που προτίμησε να αφήσει ακάλυπτο, ουσιαστικά, τον υπουργό Εξωτερικών - και μάλιστα στην κρίσιμη φάση της αβέβαιης έκβασης της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Και, αντιθέτως, να ευθυγραμμισθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές τους. Εκτός και αν ο αριστερός πρωθυπουργός ασπάζεται τις ακροδεξιές απόψεις του κυβερνητικού συνεταίρου.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να στηρίζει κάθε φορά τον κ. Καμμένο στις συγκρούσεις του με άλλους αριστερούς ή «αριστερόστροφους» υπουργούς θεωρείται πλέον μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένο και αναμενόμενο, με τους περισσότερους από αυτούς να εκφράζουν έντονη δυσφορία.

Ο πρώτος που υπήρξε «θύμα» αυτής της «τοξικής» πραγματικότητας ήταν ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, μετά τη σύγκρουσή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το 2016 για το «Μακεδονικό», τελούσε υπό προθεσμία...

Αντίστοιχη περίπτωση, αλλά μεγαλύτερης έντασης, ήταν η σύγκρουση του κ. Καμμένου με τον Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών, επίσης το 2016, με τον δεύτερο να αποχωρεί από το υπουργείο Παιδείας λίγους μήνες μετά. «Θύμα» των πρωθυπουργικών αποφάσεων που υλοποιούν στο ακέραιο τις επιθυμίες του κ. Καμμένου ήταν και ο Φώτης Κουβέλης, την τοποθέτηση του οποίου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας δεν είδε με καλό μάτι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα στον πρόσφατο ανασχηματισμό να μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Τώρα, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, η πραγματικότητα που αφορά το κυβερνών κόμμα διαμορφώνεται ως εξής.

Πρώτον, αφού ο πρωθυπουργός διέσυρε με τις επιλογές του κάθε αριστερή έννοια, κατέληξε σε μια «κορυφαία» άλλη επιλογή: την ταύτισή του αποκλειστικά με τον δεξιό συνεταίρο του, παραμερίζοντας ουσιαστικά τους «συντρόφους» του και δημιουργώντας συνθήκες ιδεολογικής διάσπασης στο ίδιο του το κόμμα. Πλέον, υπό μια στενή οπτική, ο κ. Τσίπρας μοιάζει με «ξένο σώμα» μέσα στο ίδιο του το κόμμα, καθώς ο όψιμος νεοατλαντισμός του και η άνευ αντίστασης υποταγή στους θεσμούς δημιούργησαν απόσταση από την «αριστερή κανονικότητα», την οποία του υπενθύμισε πρόσφατα ο κ. Φίλης.

Αποστασιοποιηση

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει διστάσει να αποστασιοποιηθεί από τους αριστερούς συντρόφους και συνοδοιπόρους του, τους οποίους μάλιστα εξώθησε στην έξοδο, όπως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ενώ και τον Πάνο Σκουρλέτη φρόντισε να τον «στείλει» στο κόμμα. Είναι ενδεικτικά της απόστασης πλέον που δημιουργείται μεταξύ Τσίπρα και εκείνων που εμμένουν να υπηρετούν την αριστερή ιδεολογία τα όσα δηλητηριώδη έγραψε στον προσωπικό της λογα
ριασμό στο Τwitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την παραίτηση Κοτζιά. «Ο Τσίπρας», έγραψε, «εκτελεί συμβόλαια θανάτου της χώρας και των Ελλήνων.

Θα αναλάβει όλες τις εξουσίες για να υλοποιήσει τις εντολές. Οι εκκαθαρίσεις υπουργών που προηγουμένως ήσαν εκλεκτοί και συνένοχοι στην προδοσία αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση Μαφίας». Οπως παρατηρούσαν πολλοί στα πολιτικά πηγαδάκια, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να προτίμησε έναν φθηνό συμβιβασμό. Επέλεξε τους οκτώ βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. -έστω και αν όλοι δεν είναι δεδομένοι- έναντι των μόλις τριών του «Πράττω», που βρίσκονται υπό την επιρροή του κ. Κοτζιά.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι πλέον σίγουρος για τη μη απώλεια της δεδηλωμένης, δοθείσης σχετικής ευκαιρίας, καθώς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την κοινοβουλευτική στάση των τριών βουλευτών της κίνησης «Πράττω», επικεφαλής της οποίας είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Οι τρεις βουλευτές είναι ο Ν. Τόσκας -ο οποίος αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό από το υπ. Δημόσιας Τάξης μετά τα γεγονότα στο Μάτι-, η Γ. Γεννιά και ο Γ. Τζιμάνης. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί κανείς να πει ότι διευρύνεται η ομηρία Τσίπρα από τον κ. Καμμένο.