Στο αρχείο µε τις ιστορικές ατάκες της Μεταπολίτευσης βρίσκεται ψηλά και αυτή του Μένιου Κουτσόγιωργα «Δεν δικαιούστε διά να οµιλείτε», που απηύθυνε προς τη Ν.∆. Η (διόλου δηµοκρατική) ατάκα µοιάζει αρκούντως επίκαιρη και θα µπορούσε άνετα να απευθυνθεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κάνει σηµαία τους το θέµα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Και τούτο διότι αφενός αποκαλύπτεται ότι υπήρχε επίσηµη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, επί των ηµερών του κ. Τσίπρα, τόσο του κ. Πιτσιόρλα όσο και του κ. Σαγιά και αφετέρου υπάρχουν επώνυµες καταγγελίες από δύο πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε βάρος τους. Κοινώς, µάλλον ψεύδεται ο πρώην πρωθυπουργός όταν δηλώνει από το βήµα της Βουλής πως επί των ηµερών του δεν υπήρχε καµία παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Η περίπτωση του Στέργιου Πιτσιόρλα, πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕ∆ και πρώην υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, είναι αυτή που παρουσιάζει το µεγαλύτερο ενδιαφέρον. Διότι δείχνει τις ερεβώδεις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα απέναντι όχι µόνο σε ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αλλά και σε ένα πρόσωπο µε το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδεόταν µε προσωπική φιλία ετών. Ο κ. Πιτσιόρλας ενεπλάκη σε αυτό το γαϊτανάκι παρακολουθήσεων µε αφορµή την υπόθεση της επένδυσης στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, όπου υπήρξε ενδιαφέρον από ένα γκρουπ επενδυτών µε επικεφαλής τον εµίρη του Κατάρ. Ο προπαγανδιστικός µηχανισµός της Κουµουνδούρου επιδιώκει να παρουσιάσει τους συγκεκριµένους επενδυτές ως µέλη εγκληµατικής οργάνωσης, προκειµένου να δικαιολογήσει την παρακολούθηση των κυρίων Πιτσιόρλα και Σαγιά. Πέραν του ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εν λόγω επενδυτές διά των δικηγόρων τους θα ασκήσουν ένδικα µέσα κατά όσων τους παρουσιάζουν ως εγκληµατική συµµορία (π.χ. «Εφηµερίδα των Συντακτών», 7 Σεπτεµβρίου 2022), έχει ενδιαφέρον η στάση που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017 για την επένδυση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Οπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο τότε υπουργός Αµυνας και εταίρος του κ. Τσίπρα, Πάνος Καµµένος, είχε επισκεφτεί στις 29 Ιανουαρίου του 2017 το Κατάρ και είχε συναντηθεί µε τον εµίρη, ενώ µερικές εβδοµάδες µετά, µε διαδοχικές δηλώσεις του τόσο στη Βουλή των Ελλήνων (2 Μαρτίου 2017) όσο και στα ΜΜΕ (ΣΚΑΪ, 7/5/2017), είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επένδυσης και των συγκεκριµένων επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι στις σχετικές δηλώσεις Καµµένου είχε αντιδράσει ο συντονιστής της Ν.Ε. Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κασσιµάτης. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις τοπικές αντιδράσεις, ο κ. Καµµένος δεν λειτουργούσε αυτόνοµα, αλλά εφάρµοζε την πολιτική του κ. Τσίπρα. Που σηµαίνει ότι είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ο υπουργός Αµυνας να ταξιδεύει στο Κατάρ και να κάνει δηλώσεις υπέρ των Αράβων επενδυτών και ταυτόχρονα οι επενδυτές αυτοί να λογίζονται από την ΕΥΠ περίπου ως µέλη εγκληµατικής οργάνωσης.

Ο Στ. Πιτσιόρλας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να κινηθεί νοµικά για την παρακολούθησή του και δεν κρύβει την πικρία του

Ο κ. Πιτσιόρλας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να κινηθεί νοµικά για την παράνοµη παρακολούθησή του, ωστόσο σύµφωνα µε συνοµιλητές του δεν θέλει σε καµία περίπτωση να εµπλακεί στη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει µεταξύ Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ. Οπως φάνηκε πάντως και από τη συνέντευξή του στα «Νέα», δεν κρύβει την πικρία του για το γεγονός ότι υπήρξε επισήµως θύµα παρακολούθησης από τον προσωπικό του φίλο και σύντροφο, τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Βελκουλέσκου και βουλευτές

Στο «ιστορικό» των παρακολουθήσεων που µε βάση αποκαλύψεις και δηµοσιεύµατα είχαν γίνει την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαµβάνονται ακόµη δύο υποθέσεις. Η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνοµιλιών της Ντέλια Βελκουλέσκου, τότε επικεφαλής του ∆ΝΤ, και η υπόθεση παρακολουθήσεων της ΕΥΠ µε εµπλεκόµενους έναν βουλευτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., επιχειρηµατίες και ποινικούς το 2016.

Στην πρώτη περίπτωση, ήταν η εφηµερίδα «Τagesspiegel» η οποία µε δηµοσίευµά της έκανε λόγο για παρακολούθηση των τηλε φωνηµάτων της Ντ. Βελκουλέσκου και του Πoλ Τόµσεν µέσω της ΕΥΠ, αναφερόµενη σε υποκλοπή συνοµιλίας από δωµάτιο του «Χίλτον» στην Αθήνα µε την έδρα του ∆ΝΤ, στην Ουάσινγκτον, η οποία διέρρευσε στο Wikileaks. Η γερµανική εφηµερίδα αναφερόταν ευθέως στον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, σηµειώνοντας ότι «ο Γιάννης Ρουµπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληµατική σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της». Ο ίδιος ο Γ. Ρουµπάτης είχε απαντήσει τότε: «Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της εθνικής µας ασφάλειας και της εθνικής µας κυριαρχίας».

Στη δεύτερη περίπτωση, ρεπορτάζ της «Καθηµερινής» που δηµοσιεύτηκε το 2020 αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο του 2016 ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχαν επίσηµα ενηµερωθεί από την ΕΥΠ ότι βουλευτής της κυβέρνησης έχει εµπλοκή µε κύκλωµα ποινικών και µεσολαβούσε ώστε διαγωνισµοί όπως η τροφοδοσία για τα hot spots ή για τη λειτουργία του Καφενείου της Βουλής να καταλήξουν σε συγκεκριµένο επιχειρηµατία, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2019.

Σύµφωνα µε το σχετικό ρεπορτάζ, είχε προηγηθεί καταγραφή συνοµιλιών µεταξύ του επιχειρηµατία και του βουλευτή, ενώ από τις αναφορές της ΕΥΠ προέκυψε ότι η ενηµέρωση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής είχε ως αποτέλεσµα η µυστική έρευνα να διαρρεύσει στα ελεγχόµενα πρόσωπα.

ypokl

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 10/9