Μετά τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα, µε τον «καυγά» Καµµένου - Κοτζιά και την αποποµπή του υπουργού Εξωτερικών, λέγεται στα παρασκήνια ότι ο πρωθυπουργός θα προτιµούσε το ταξίδι του υπουργού Αµυνας στη Μόσχα να µην προηγηθεί της δικής του επίσηµης επίσκεψης εκεί, στις 7 ∆εκεµβρίου. ∆εν θέλει ο κ. Τσίπρας να εµφανιστεί ο κ. Καµµένος ως «προποµπός» του στη Ρωσία, καθώς, µάλιστα, οι µεταξύ τους σχέσεις είναι «δύσκολες», αν όχι και ψυχρές τώρα. Οµως, δεν θα επηρέαζε θετικά σήµερα τις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας µια αναβολή της επίσκεψης του κ. Καµµένου, στις 29 του µήνα. Πόσω µάλλον που ο Αλέξης Τσίπρας «ίδρωσε» προκειµένου να εξασφαλίσει µια επίσηµη πρόσκληση από τον πρόεδρο Πούτιν, µετά τα «δυσάρεστα» της υπόθεσης των Ρώσων «κατασκόπων». Θα αρκεστεί, συνεπώς, ο πρωθυπουργός στο ότι στις 7 ∆εκεµβρίου θα είναι ικανοποιηµένοι ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Λαβρόφ, από το γεγονός της «εξαφάνισης» του Ν. Κοτζιά απ’ το κάδρο της επίσκεψης. Γνωστό είναι ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξοργίστηκε µε τις ιδιαιτέρως επιθετικές δηλώσεις του Ν. Κοτζιά προς τη Μόσχα και αυτό χρωµάτιζε αρνητικά την προοπτική µιας πρόσκλησης για επίσηµη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επιθυµεί να µεταβεί τον ∆εκέµβριο στη Μόσχα σε κλίµα κατά το δυνατόν καλό. Ετσι, το τελευταίο που θα χρειαζόταν σε αυτή την υπόθεση θα ήταν κάποια «φάλτσα» του υπουργού Αµυνας την ερχόµενη εβδοµάδα στη ρωσική πρωτεύουσα. Οµως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σήµερα υποχρεωµένος, εκ των πραγµάτων, να «καταπιεί» τον κ. Π. Καµµένο, που ανά πάσα στιγµή µπορεί να του κάνει «ζηµιά». Προέχει τώρα η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να λύσει την «παρεξήγηση», που προκάλεσε σοβαρό ρήγµα στις ελληνορωσικές σχέσεις το καλοκαίρι. Το αν ο κ. Καµµένος «παρασυρθεί» και, υποκαθιστώντας τον Ν. Κοτζιά, θίξει αναρµοδίως θέµατα εξωτερικής πολιτικής στις συνοµιλίες που θα έχει στη Μόσχα, αυτό θα το διαπιστώσει στη συνέχεια ο ανήσυχος κ. Τσίπρας.

Από εκεί και πέρα, ο Π. Καµµένος δεν είναι µια γενικώς δυσάρεστη «περίπτωση» για τη Μόσχα. Στο ξεκίνηµα της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αµυνας ήταν ευθέως ενθαρρυντικός για στενές στρατιωτικές σχέσεις µε τη Μόσχα, στη συνέχεια ήταν πιο «προσεκτικός» και αργότερα, τον Ιανουάριο 2016, έφερε στη Βουλή για επικύρωση µια συµφωνία µε τη Ρωσία για την προµήθεια στρατιωτικών συστηµάτων (την είχε ξεκινήσει το 2013 ο ∆. Αβραµόπουλος). Τον Ιούλιο 2017, σε συνέντευξή του, ο κ. Καµµένος έκανε την «παρατήρηση» στη Μόσχα, λέγοντας πως «οι φίλοι και οµόδοξοι Ρώσοι πρέπει να είναι προσεκτικοί µε τον εξοπλισµό της Τουρκίας». Ολο αυτό το διάστηµα, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας βρισκόταν µονίµως στον «οφθαλµό» των ΗΠΑ, που τον θεωρούσαν «κρυφό φίλο» της ρωσικής πολιτικής στα Βαλκάνια και συνδεόµενο µε φιλο-ρωσικούς κύκλους εντός Ελλάδας. Η συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία δεν επηρέασε, πάντως, αρνητικά τη στρατιωτική συνεργασία της Μόσχας µε την Αθήνα.

Τον Απρίλιο 2018 υπεγράφη διακρατική συµφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για «επέκταση ορίου ζωής των οπλικών συστηµάτων», που αφορά «υποστήριξη» των ρωσικού σχεδιασµού και κατασκευής οπλικών συστηµάτων που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις. Μεταξύ αυτών, οι TOR-M1, οι S-300 PMU-1, τα αντιαρµατικά Kornet-E, πυροβόλα ZU-23 και άλλα. Σχετικά µε την υλοποίηση αυτής της συµφωνίας, ο υπουργός Αµυνας θα συζητήσει µια σειρά θέµατα στη Μόσχα, τη ∆ευτέρα.

Βέβαια, οι Ρώσοι συνοµιλητές του θα έχουν ενώπιόν τους έναν «περίεργο φίλο». Εναν Ελληνα υπουργό, που συστηµατικά και επίµονα προωθεί την ολοένα και στενότερη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας µε τις ΗΠΑ, προτείνοντας έως και τη διάθεση ελληνικών εδαφών σε αµερικανικές εγκαταστάσεις, καθώς και «εναλλακτικές» λύσεις ΝΑΤΟϊκής κάλυψης των ∆. Βαλκανίων, ενώ την ίδια ώρα τάσσεται σε απόλυτο βαθµό αντίθετος απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών, που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και έντονα αποδοκιµάζει η Μόσχα.

Η ρωσική διπλωµατία προφανώς γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ελληνα υπουργού Αµυνας, ο οποίος µπορεί να υπηρετεί την αµερικανο-ΝΑΤΟϊκή στρατηγική στην περιοχή µας, αλλά την ίδια ώρα να παρασηµοφορεί (18 Ιουλίου) ενώπιον της ηγεσίας των Ενόπλων ∆υνάµεων, σε ειδική τελετή, τον Ρώσο υποστράτηγο Γενάντι Μοζάεφ, ακόλουθο Αµυνας σήµερα, στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 27/10/2018