Πολύς λόγος είχε γίνει τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την τάση του Πάνου Καμμένου να υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και να κάνει εξωτερική πολιτική. Πρώτα ήταν η ΗΠΑ και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος οδηγήθηκε στην έξοδο από το υπουργείο, αλλά τώρα είναι η Ρωσία και ο… υπουργεύων Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πάνος Καμμένος όπως φαίνεται συνεχίζει να κάνει ανενόχλητος εξωτερική πολιτική, βαδίζοντας στα «παγωμένα» διπλωματικά μονοπάτια των ελληνορωσικών σχέσεων, ειδικά μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο, εξέφρασε μήνυμα αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αντιπροσωπευτικές των πρωτοβουλιών που πήρε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκεί Σόιγκου. Είναι προφανές ότι δεν περιορίστηκε στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις για τις οποίες ανέφερε: «συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας».
Ο Πάνος Καμμένος μπήκε για ακόμα μία φορά στα «χωράφια» της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής. «Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν παραδοσιακές σχέσεις και στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα. Φέτος κλείσαμε 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο λαοί, ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται, μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδος», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε «μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα εμφανίστηκε να προλειαίνει το έδαφος για την επερχόμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου. «Συμφωνήσαμε ότι θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα προκειμένου η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής, να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.