Οι «γαλάζιες» Eξεταστικές
Προτεραιότητα για τη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ η διαλεύκανση υποθέσεων με οσμή σκανδάλου.
Δυναμικά επανέρχονται στην επικοινωνιακή ατζέντα της Πειραιώς οι σκοτεινές υποθέσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατά τη διάρκεια της τριετίας 2015-2018 και κάθε άλλο παρά διερευνήθηκαν σε βάθος από τις αρμόδιες Αρχές. Αφορμή για την ολική επαναφορά της σχετικής συζήτησης στην επικαιρότητα στάθηκαν οι αποκαλύψεις για το θολό τοπίο σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 1,6 δισ. για το Προσφυγικό, αλλά και οι κατά κοινή παραδοχή σπασμωδικές αντιδράσεις της κυβέρνησης.
«Αυτοί έστησαν για μικροπολιτικούς λόγους το παραμύθι της Novartis. Εδώ, παρά τα αυτόφωρα του Καμμένου και τις κορώνες των υπόλοιπων υπουργών, υπάρχει το δεδομένο που αφορά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, αλλά και μια πανθομολογούμενη σκληρή πραγματικότητα, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», σημειώνουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά και την «έστω και καθυστερημένη», όπως λένε οι ίδιοι, παρέμβαση του Αρείου Πάγου, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Μάλιστα, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται εδώ και αρκετό καιρό έχει να κάνει με την πιθανή κατάθεση πρότασης για παρουσία τού μέχρι πρότινος διευθυντή Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου (ο οποίος, ως γνωστόν, αποχώρησε από το πόστο του μιλώντας για πλήρη απώλεια του ελέγχου στο μέτωπο του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού), στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να δοθεί θεσμικό υπόβαθρο στις καταγγελίες του. Με βάση τα παραπάνω, ο εν λόγω φάκελος εισέρχεται στη λίστα με τις σκανδαλώδεις περιπτώσεις που σημάδεψαν τη διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και η διαλεύκανσή τους αποτελεί κεντρική μετεκλογική προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στο πεδίο των σχετικών ερευνών παρατηρούνται είτε σημαντικές καθυστερήσεις είτε ανεξήγητες παρεμβάσεις.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη και βασική Εξεταστική που θα ζητήσει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις ζημίες που υπέστη η χώρα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Από κει και πέρα, όμως, όλα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά τυχόν κοινοβουλευτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για μια σειρά γεγονότων που έχουν στιγματίσει την παρούσα διακυβέρνηση. Εμείς ούτε στήνουμε δικογραφίες εναντίον των παντός είδους αντιπάλων μας, για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη, όπως ομολόγησε ευθαρσώς ο Πολάκης, ούτε ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή. Ομως, όταν πρόκειται για υποθέσεις που, εκτός των άλλων, δυσφημούν τη χώρα, όπως το Προσφυγικό ή οι υπόγειες διεργασίες που ακολουθήθηκαν για την περιβόητη πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας πάντα σεβασμό στη Δικαιοσύνη και αναμένοντας πριν και πέρα από οποιαδήποτε κίνηση τις πρωτοβουλίες και τα πορίσματά της, στις περιπτώσεις όπου ήδη έχει παρέμβει», τονίζουν κορυφαίοι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες. Οι ίδιοι σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι, «όλως τυχαίως, και τα δύο αυτά μέτωπα έχουν να κάνουν με αρμοδιότητες του υπουργού Αμυνας», προσθέτοντας ότι «για τη Σαουδική Αραβία ζητήσαμε να παράσχει εξηγήσεις στη Βουλή το σύνολο των εμπλεκομένων, ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε κατηγορηματικά, επιστρατεύοντας διάφορα τερτίπια».
Ζημιά
Στο κάδρο των υποθέσεων που έχει αναδείξει η Ν.Δ. και για τις οποίες η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος τοποθετείται και εκείνη της τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, στην οποία η Πειραιώς εμπλέκει την τριάδα Κουρουμπλή - Ξανθού - Πολάκη, καθώς με τον τρόπο αυτόν προκλήθηκε ζημία στα δημόσια Ταμεία και η φαρμακευτική δαπάνη συγκρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Πεδίο έρευνας θα αποτελέσουν και τα μέτωπα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του «Ερρίκος Ντυνάν», με τη Ν.Δ. να δηλώνει έτοιμη να συστήσει εκ νέου Εξεταστική, εντάσσοντας αυτή τη φορά στο κομμάτι της διερεύνησης και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με επίκεντρο την υπόθεση απευθείας ανάθεσης της φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αντί εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρεία security που φερόταν να επιστράτευσε χωρίς σύμβαση ο Π. Πολάκης.
Επιπλέον, στη Ν.Δ. παρακολουθούν στενά την... ανεξήγητη, όπως λένε, απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για εξαγορά της άκρως ζημιογόνου εταιρείας που ανήκε σε στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η διερεύνηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς οι τυχόν ποινικές ευθύνες αυτής της υπόθεσης δεν έχουν παραγραφεί. Η Ν.Δ. ήδη έχει δεσμευθεί πως θα ανοίξει τον σχετικό φάκελο, θεωρώντας πως οι πράξεις και οι παραλείψεις κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου κατέστησαν υποχρεωτική μια αχρείαστη μέχρι τότε διαδικασία.
Την ίδια ώρα, στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι το ζήτημα της κατάτμησης δημόσιων έργων χρήζει ενδελεχούς κοινοβουλευτικής και δικαστικής παρέμβασης, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί εύνοιας συγκεκριμένων εργολάβων. Στο «μικροσκόπιο» της Ν.Δ. βρίσκονται και άλλες υποθέσεις, όπως αυτές της Τράπεζας Αττικής και των ΕΛ.ΤΑ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/10/2018