Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε για μια ακόμα φορά την Ελλάδα και την Κύπρο πως εάν επιχειρήσουν να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, η Τουρκία θα δώσει σκληρή απάντηση, επαναφέροντας και πάλι στο τραπέζι το casus belli του 1995.

«Υπήρξαν οι δηλώσεις του Τσίπρα. Η Τουρκία αυτό δεν θα το επιτρέψει. Στην Ελλάδα παράγουν από μόνοι τους Δίκαιο» ανέφερε σε ειρωνικό ύφος.

«Θα πω κάτι ξεκάθαρο -συνέχισε- Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση. Τους υπενθυμίζω την προειδοποίηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης το 1995» ανέφερε ο κ. Τσελίκ για να προσθέσει: «Θα δοθεί η σκληρότερη απάντηση στην παραμικρή προσπάθεια επέκτασης των χωρικών υδάτων».

«Το έβδομο οικόπεδο (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) που αναφέρουν έχει πολύ συγκεκριμένες συντεταγμένες. Πρόκειται για μια περιοχή εντός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Δεν πρέπει να διεκδικούν δικαιώματα εδώ. Πάντα το κάνουν. Κάνουν μία μονομερή απόπειρα και μετά προσπαθούν με τεχνάσματα να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο η Λευκωσία ξεκίνησε προ εβδομάδων τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση πετρελαϊκών ερευνών, ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε: «Η περιοχή που ονομάζουν το έβδομο οικόπεδο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας. Η αναγκαία απάντηση δίνεται από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Συμβουλεύουμε την ελληνική και την ελληνοκυπριακή  πλευρά να μην προβούν σε καμία ενέργεια. Η  ελληνική πλευρά να μην ξεχνάει την προειδοποίηση της Εθνοσυνέλευσης το 1995. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να πράξει τα δέοντα».

Τρυπάει ο «Πορθητής»

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, ξεκίνησε τη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας Fatih (Πορθητής). Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας «ΤΡΑΟ», Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, με την κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Τουρκία κάνει εργασίες για την παραγωγή και εγχώριου γεωτρύπανου.

Ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου Ακάμα της Κύπρου και 65 χιλιμέτρων από την Αττάλεια και 35 χιλιόμετρα από την ακτή της Αλάνια, στο στόχο «Αλάνια 1». Η σχετική Navtex  εκδόθηκε από την Τουρκία τη Δευτέρα το πρωί και μία ημέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή εν πλω για την έναρξη των εργασιών, παρουσία του υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου.

Στο Οικόπεδο 10 η Exxon - Qatar

Στην Κύπρο έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου έχει ολοκληρώσει τον εφοδιασμό του με περισσότερους από 16.500 τόνους καυσίμων, ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνι» σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ανοικτά της Πάφου το «Μπαρμπαρός»

Από κοντά, μεταξύ των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου και κοντά στα νοητά όρια όπου συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, βρίσκεται και το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», όπου πραγματοποεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες σε μία έκταση 44.000 τετρ. χιλιομέτρων. Οι παράνομες σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.