Στα ύψη διατηρεί η Τουρκία την ένταση με την Ελλάδα με φόντο τα 12 μίλια στο Αιγαίο, αλλά και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά τον υπουργό Άμυνας ήρθε η σειρά του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

«Υπήρξαν οι δηλώσεις του Τσίπρα. Η Τουρκία αυτό δεν θα το επιτρέψει. Στην Ελλάδα παράγουν από μόνοι τους Δίκαιο» ανέφερε σε ειρωνικό ύφος. «Θα πω κάτι ξεκάθαρο. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση. Τους υπενθυμίζω την προειδοποίηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης το 1995» ανέφερε ο κ. Τσελίκ για να προσθέσει: «Θα δοθεί η σκληρότερη απάντηση στην παραμικρή προσπάθεια επέκτασης των χωρικών υδάτων».

«Το έβδομο οικόπεδο (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) που αναφέρουν έχει πολύ συγκεκριμένες συντεταγμένες. Πρόκειται για μια περιοχή εντός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Δεν πρέπει να διεκδικούν δικαιώματα εδώ. Πάντα το κάνουν. Κάνουν μία μονομερή απόπειρα και μετά προσπαθούν με τεχνάσματα να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο η Λευκωσία ξεκίνησε προ εβδομάδων τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση πετρελαϊκών ερευνών, ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε: «Η περιοχή που ονομάζουν το έβδομο οικόπεδο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας. Η αναγκαία απάντηση δίνεται από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Συμβουλεύουμε την ελληνική και την ελληνοκυπριακή  πλευρά να μην προβούν σε καμία ενέργεια. Η  ελληνική πλευρά να μην ξεχνάει την προειδοποίηση της Εθνοσυνέλευσης το 1995. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να πράξει τα δέοντα».

Προβλήματα με τον «Πορθητή»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο από το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας Fatih («Πορθητής»). Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας «ΤΡΑΟ», Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, με την κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Τουρκία κάνει εργασίες για την παραγωγή και εγχώριου γεωτρύπανου.

Ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου Ακάμα της Κύπρου και 65 χιλιμέτρων από την Αττάλεια και 35 χιλιόμετρα από την ακτή της Αλάνια, στο στόχο «Αλάνια 1». Η σχετική Navtex  εκδόθηκε από την Τουρκία τη Δευτέρα το πρωί και μία ημέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή εν πλω για την έναρξη των εργασιών, παρουσία του υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου.

Η πορεία του Fatih, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου στην Κύπρο, διακόπηκε δύο φορές κατά την διάρκεια της Τετάρτης, που δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα, είτε τεχνικά, είτε οργανωτικά για την πρώτη γεώτρηση σε βαθιά νερά, που δεν ξεπεράστηκαν κατά τους 20 μήνες που το Fatih βρισκόταν σε απραξία υπό τουρκική ιδιοκτησία.

Η διακοπή διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, αλλά μετά από νέα εκκίνηση και πάλι όταν έφτασε στην ταχύτητα των πέντε κόμβων σταμάτησε για περισσότερο από τρεις ώρες αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ το ένα σκάφος υποστήριξης από τα δύο που συνοδεύουν το Fatih, επέστρεψε στο λιμάνι και ξανά πήρε πορεία προς το γεωτρύπανο, κάτι που δείχνει ότι χρειάστηκαν πρόσθετο εξοπλισμό ή υλικά που δεν προβλέφθηκαν αρχικά. Η γεώτρηση προβλέπεται να διαρκέσει 140 μέρες.

Προετοιμασίες και το Οικόπεδο 10

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση της Εxxon Mobil στο τεμάχιο «10», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη, στη Λεμεσό βρίσκονται, εδώ και μία εβδομάδα, τέσσερα σκάφη, τα οποία θα προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Όλα ανήκουν στο ίδιο όμιλο και εκπροσωπούνται από δύο κυπριακές εταιρείες, οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνία εξυπηρέτησης με τον αμερικανικό κολοσσό. Τα τέσσερα σκάφη θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σύνδεσης με την πλατφόρμα γεώτρησης, υπό τις θαλάσσιες συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η πλατφόρμα αναμένεται στην περιοχή στις 15 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστόν κατά πόσον ο προορισμός της θα είναι απευθείας το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ ή εάν θα προσεγγίσει πρώτα το λιμάνι Λεμεσού.

Η Εxxon Mobil, πάντως, είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους σχεδιασμούς που έχει ανακοινώσει για διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «ΔΕΛΦΙΝΟΣ», έναν από τους τρεις, στο τεμάχιο «10».

Ανοικτά της Πάφου το «Μπαρμπαρός»

Από κοντά, μεταξύ των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου και κοντά στα νοητά όρια όπου συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, βρίσκεται και το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», όπου πραγματοποεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες σε μία έκταση 44.000 τετρ. χιλιομέτρων. Οι παράνομες σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.