mrhxnv7bdwsijmukxsbv
Πολιτική

Σφυροκόπημα Κυριάκου στην κυβέρνηση για Σύνταγμα, ΠΓΔΜ και υποθέσεις με οσμή σκανδάλου

Σήκωσε το γάντι ο πρόεδρος της ΝΔ αναδεικνύοντας αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να ξεχάσει

Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που έστειλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ενώπιιον της ΚΟ του κόμματός του τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Σηκώνοντας το γάντι» που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της κυβέρνησης με αιχμή το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε όλα αυτά που η κυβέρνηση και ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος θα ήθελαν να περάσουν σε δεύτερο πλάνο.

Καταρχήν ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προκάλεσε μάλιστα τον Πάνο Καμμένο να ρίξει την κυβέρνηση: «Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή» σημείωσε.

Είπε μάλιστα ξεκάθαρα ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή πριν πάει σε εκλογές και ότι έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του.

Επανέφερε και την υπόθεση των καταγγελιών Κοτζιά για τα όσα φέρεται να είπε ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο περί χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Σόρος. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ο ίδιος ο τέως ΥΠΕΞ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

«Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά; Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά του επίμαχου Υπουργικού Συμβουλίου;» αναρωτήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολιτικά γραμμάτια εκατέρωθεν, «δείχνοντας» τη σχέση Τσίπρα-Καμμένου. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο περίφημο «δόγμα Πολάκη», αναδεικνύοντας υποθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «οσμή σκανδάλου». 

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποτρέψει ή να αναβάλει την εισαγγελική έρευνα για τους 99 νεκρούς στο Μάτι. Παρέθεσε μια σειρά από περίεργες υποθέσεις επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ομιλίας του: «Μετά τις πωλήσεις βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, χρειάστηκε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γλιτώσει το Δημόσιο 700 εκατ. ευρώ τα οποία κάποιοι υπουργοί πήγαν να δωρίσουν στους παραχωρησιούχους του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και όταν αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καινούρια πρόταση της επιτροπής που τους είπε, με πολύ απλά λόγια, πως είναι δυνατόν να πουλάτε αυτό το περιουσιακό στοιχείο για λιγότερο από 500 εκατ. ενώ αξίζει πάνω από 1,1 δισ., το δέχτηκαν αμέσως. Η OLAF ερευνά τη διασπάθιση σημαντικών κονδυλίων που δόθηκαν για την ανακούφιση των μεταναστών. Μετανάστες και πρόσφυγες που κατέληξαν στο κάτεργο, στο κολαστήριο της Μόριας. Και μόλις προ ημερών -το αναδείξαμε στην εθνική αντιπροσωπεία- ο κ. Σπίρτζης έκανε το πρωτοφανές: άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους διαγωνισμού για να ευνοηθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία στο Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση σκανδάλων κι οι Έλληνες το συνειδητοποιούν αυτό κάθε μέρα και περισσότερο. Και μην έχετε αμφιβολία ότι όσο πλησιάζει το τέλος τους, τόσο θα μαθαίνουμε και περισσότερα για τις σκοτεινές τους συναλλαγές.»

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα λάβει κανονικά μέρος στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση με προτάσεις που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η Παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημόσια διοίκηση.

«Θα αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση. Όπου η κυβέρνηση προκρίνει τη στασιμότητα, εμείς θα προτείνουμε σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, κίνητρα για επενδύσεις. Θα προτείνουμε την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, την ισότητα ευκαιριών, ιδιωτικά πανεπιστήμια κάτω από αυστηρό πλαίσιο. Θα καθιερώσουμε κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας. Όπου η κυβέρνηση θα επιχειρεί να χειραγωγήσει τους δήμους και τις περιφέρειες εμείς θα προτείνουμε αυτοτελείς πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι «θα επαναφέρουμε την πρότασή μας να έλθουν προς συζήτηση όλα τα άρθρα που προτείνουν τα δημοκρατικά κόμματα και αφού τοποθετηθούν και οι πολίτες, η επόμενη Βουλή να αποφασίσει. Θα καταθέσουμε την πλήρη δική μας αναθεωρητική πρόταση όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι πρόταση που θα προσφέρει αναπτυξιακή δυναμική, θα κάνει το Σύνταγμα πιο λιτό και θα εξασφαλίσει το μοντέλο μίας πιο λειτουργικής δημοκρατίας. Τέλος, δηλώνω απερίφραστα ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε μία εργαλειακή αναθεώρηση, δεν θα επιτρέψουμε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία αναθεώρησης των θεσμών.»

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας: 

1. Το νέο Σύνταγμα θα είναι λιτό και θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του Κράτους, θα καθιερώνει λογοδοσία, διαφάνεια, αξιολόγηση και θα προστατεύει τον πολίτη.

2. Η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση και η επιλογή των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή.

3. Το νέο Σύνταγμα θα εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας. Καθιερώνονται κανόνες που αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οι προϋπολογισμοί επιβάλλεται να είναι πάντα ισοσκελισμένοι. Δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων και άλλων βαρών με αναδρομική ισχύ.

4. Αντιμετώπιση των πελατειακών δομών του Κράτους, ενίσχυση του ΑΣΕΠ στο ρόλο της επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Η αξιολόγηση καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα.

5. Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων από τον λαό.

4. Νέες αρμοδιότητες και πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών και των υπουργών.

6. Πλήρης αυτονομία για τα ΑΕΙ και αλλαγή άρθρου 16 για δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή εποπτεία.

7. Διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η όλη διαδικασία είναι μια ευκαιρία να αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα, η μιζέρια με την ελπίδα, η συντήρηση με την πρόοδο. Είπε ακόμα ότι οι εκλογές δεν αργούν και ότι όσο η κυβέρνηση θα μιλά για το χτες και θα πετά λάσπη, «εμείς θα μιλάμε για το αύριο»: «Θα τους αντιμετωπίσουμε και σε αυτό το πεδίο για να αποκαλύψουμε την υποκρισία τους».