Το δρόμο για νέες προσλήψεις, 10.000 στον αριθμό, όσες δηλαδή και οι θέσεις των ιερέων που θα βγουν από το μισθολόγιο του Δημοσίου, άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος Συγκεκριμένα ανέφερε πως με την επικύρωση της συμφωνίας, οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε το Δημόσιο θα έχει ένα κενό 10.000 θέσεων, στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προσλάβει αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων.  

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που 10.000 ιερείς δεν θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι και δεδομένου ότι από το 2019 στο δημόσιο θα ισχύει το δόγμα ότι για κάθε μία αποχώρηση θα μπορεί να γίνει και μια αντίστοιχη πρόσληψη στο δημόσιο, μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις, με στόχο ο δημόσιος τομέας να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς.  

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου την οποία και οι δύο χαρακτήρισαν «ιστορική». Ωστόσο υπό το φως των ανακοινώσεων για νέες προσλήψεις αμαυρώνεται η αξία της συμφωνίας με την Εκκλησία αφού καταλήγει να μοιάζει με πιρουέτα ενόψει εκλογών. Το στοίχημα Τσίπρα να προχωρήσει σε χωρισμό Εκκλησίας Κράτους δείχνει να χάνεται μετά την άτολμη συμφωνία αλλά και την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τους ιερείς από άλλους δημοσίους υπαλλήλους. 

Άμεση η αντίδραση της Ν.Δ

H αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των πολιτών 

«Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επερχόμενη ήττα του δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα».