Στην επισημοποίηση της επιστροφής των αναδρομικών των ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών και δικαστικών, συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τα αναδρομικά των ένστολων θα καταβληθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα και τις εντεινόμενες προκλήσεις εξ ανατολών, ότι : «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Δεν απειλεί κανένα αλλά δεν απειλείται και από κανένα».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών. Το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό. Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο.

»Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

»Προχωράμε λοιπόν αύριο δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ότι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς.

»Και γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε εμείς τη δυνατότητα και τη κυριαρχία να επιλέξουμε πως θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Από το κόψιμο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης.»

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Πόλος σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Πρωτοπόρος δύναμη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ΝΑ Μεσόγειο.»

Και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει. Δεν απειλεί κανένα αλλά δεν απειλείται και από κανένα»

Ο πρωθυπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Πολεμική Αεροπορία είναι κομβικός και χαιρετίζοντας την προσφορά των ιπτάμενων, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα είναι πάντα στο πλευρό τους.