Ξεκινά την Πέμπτη ο κύκλος των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης, με την ψήφιση της τροπολογίας για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, η καταβολή των οποίων αρχίζει λίγο πριν από τις γιορτές στους ένστολους.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, το ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν είναι 820 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα δοθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου. 

«Είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών. Το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό. Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» τόνισε στην ομιλία του.

Ακολουθούν οι ρυθμίσεις για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκκρεμούν βεβαίως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες, το επόμενο «πακέτο» -όπως τουλάχιστον είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ- αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ από το 2021, όπως και η επιδότηση των στεγαστικών δανείων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται και η υπόσχεση για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη θέση των ιερωμένων που δεν θα λογίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι -αλλά θα πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο-  θα προσληφθούν 10.000 στο Δημόσιο

«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς, δασκάλους κλπ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τετάρτη.