Με αμφιβολία και επιφυλάξεις, έως και με απειλές ο κλήρος υποδέχθηκε την συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα για τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία και το Κράτος, με τον Ιερώνυμο να οδηγείται σε πισωγύρισμα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις.

Οι αναταράξεις όμως και που κλονίζουν τους κόλπους της Εκκλησίας, δεν επηρέασαν καθόλου την κυβέρνηση που μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τάζοντας «ιερές προσλήψεις», 10.000 στον αριθμό στο εκλογικό της κοινό.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου μέσα σε λιγότερο από 24ώρες μετατράπηκε σε «πρόθεση συμφωνίας» από τον Ιερώνυμο διαπιστώνοντας τις αντιδράσεις εντός της ιεραρχίας, αλλά και μετά την δυσαρέσκεια που εξέφρασε το φανάρι.

Οι πανηγυρικοί τόνοι της ανακοίνωσης της συμφωνίας… μειώθηκαν με μια ιερή… κυβίστηση, από την πλευρά της Εκκλησίας,  ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης η «ιστορική συμφωνία» μετατράπηκε σε συμφωνία ψηφοθηρικού χαρακτήρα και κομματικής εκμετάλλευσης.

Για γκρίζα και θολά σημεία στην συμφωνία κάνει λόγο τόσο μερίδα των κληρικών και των Μητροπολιτών, ενώ ακόμη πιο σκληρή είναι η κριτική της αντιπολίτευσης, μετά και την «βόμβα» του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου για νέες προσλήψεις, αφού θα φύγουν 10.000 κληρικοί από το μισθολόγιο του Δημοσίου.

Η αντιπολίτευση σημειώνει ότι το πάρε –δώσε Εκκλησίας –Κράτους δεν είναι παρά ένας ακόμη προεκλογικός χειρισμός από την κυβέρνηση υπό το φόβο μάλιστα μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας. «Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την σχέση της με την Εκκλησία, καθώς στόχευσή της είναι όπως αποκαλύφθηκε και χθες οι 10.000 ιερές προσλήψεις που τάζει μετατρέποντας την μέχρι χθες «ιστορική συμφωνία» σε προεκλογικό εργαλείο», αναφέρουν στα parapolitika.gr  κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει προοδευτικό πρόσημα στην πολιτική της και μέσω της συμφωνίας με την Εκκλησία προκειμένου να ικανοποιήσει το εκλογικό της ακροατήριο, ωστόσο η οργίλη αντίδραση κληρικών, αλλά και κάποιων Μητροπολιτών δείχνει ότι τελικά δεν δελεάστηκαν από την πρόταση Τσίπρα, την οποία μάλιστα κάποιοι χαρακτήρισαν ως τυχοδιωκτική.

Είναι κοινή παραδοχή ωστόσο, ότι η «υποσχετική» του Δημήτρη Τζανακόπουλου για 10.000 προσλήψεις είναι κι αυτό που μετράει το Μαξίμου ως μέρος των κερδών της από την συμφωνία, αφού έτσι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στο κομματικό ακροατήριο της κυβέρνησης.