Συνάντηση είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι.

Το πρωί της ίδιας μέρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φοράει διαφορετικά «καπέλα» στην Ευρώπη, είτε με την ευρω-Αριστερά, στην οποία ανήκει, είτε με τους Ευρω-σοσιαλιστές, όπου πηγαίνει καλεσμένος συχνά. «Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εμείς φοράμε ενιαίο καπέλο στην Ευρώπη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «λόγω της κυνικής μεταμόρφωσής του, ο Αλέξης Τσίπρας είναι μη ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η νίκη του Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι «εύκολη» στην ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι εδώ στο Ελσίνκι. Ο εκλεκτός υποψήφιος του ΕΛΚ αναμένεται να επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα έως τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ενδιαφέρον από κράτη μέλη να μάθουν τι έχει συμβεί στην Ελλάδα, αφού «η χώρα μας ήταν η πρώτη που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία». «Οι ηγέτες ενδιαφέρονται να μάθουν πώς καταφέραμε να διευρύνουμε τη βάση μας», εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφορικά με το «αγκάθι» του ΕΛΚ, τον λαϊκιστή Βικτόρ Ορμπάν, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί το θέμα –περίπου- λήξαν. «Το κείμενο που έχει εγκριθεί για το συνέδριο είναι πολύ αυστηρό. Αφού το έχει υπογράψει και ο Βικτόρ Ορμπάν, η ένταση στις σχέσεις μας έχει εκτονωθεί», είπε.

Σε σχέση με τον εκλεκτό υποψήφιο για την προεδρία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει ο Τίμμερμανς για κράτος δικαίου για Ελλάδα».