Νέα τροπή αναμένεται να λάβει η δικαστική διερεύνηση του «Soros-gate», που ταλανίζει το εσωτερικό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καθώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, φέρεται να έχει διατηρήσει στο προσωπικό κινητό του τηλέφωνο δεκάδες μηνύματα που του έστελνε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Π. Καμμένος, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα μηνύματα που έλαβε ο Ν. Κοτζιάς από τον Π. Καμμένο φέρονται να συνδέονται και με όσα «κατήγγειλε» στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για τον Τζ. Σόρος, ασχέτως εάν στη συνέχεια επιχείρησε να τα υποβαθμίσει με διορθωτικές του δηλώσεις και κατόπιν σχετικής παράκλησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Υποστήριξε δηλαδή ότι «ποτέ δεν ισχυρίστηκε» πως ο μεγιστάνας του πλούτου προέβη σε χρηματισμό της κυβέρνησης με 50 εκατ. ευρώ για να προωθήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας ως μπροστάρη τον Ν. Κοτζιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς, πριν ακόμη φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του στον Αλ. Τσίπρα, τα SMS του Π. Καμμένου προς το πρόσωπό του τα είχε δείξει και στον πρωθυπουργό, αναζητώντας πολιτική στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Ούτε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν, κατά τα λεγόμενά του, ο Π. Καμμένος τον συκοφάντησε ενώπιον του πρωθυπουργού και των συναδέλφων του ως «ενεργούμενο» του Τζ. Σόρος και κανείς δεν αντέδρασε.

Η δήλωσή του ανήμερα της παραίτησης, με την οποία ευθέως προειδοποιούσε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Π. Καμμένο ότι «δεν είμαι του Σόρος, αλλά σπόρος», «που, όσο και να με θάψετε, θα ξαναφυτρώσω και θα με βρείτε μπροστά σας», δεν ήταν απλώς μια ρητορική έξαρση της στιγμής εκ μέρους του, έτσι, για την τιμή των όπλων. Αντιθέτως, στην πορεία απέκτησε χαρακτήρα «ανένδοτου αγώνα» λιγότερο κατά του Μεγάρου Μαξίμου και περισσότερο εναντίον του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, που μπορεί να έχει στο τέλος αντίθετη κατάληξη από αυτήν που αρχικώς επιθυμούσε ο Αλ. Τσίπρας, δηλαδή το «κουκούλωμα» της όλης υπόθεσης.

Σημειωτέον, δε, πως μέχρι στιγμής το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του Ν. Κοτζιά, όπου, μεταξύ άλλων, εικάζεται ότι περιγράφει στον Αλ. Τσίπρα και το θέμα των SMS του Π. Καμμένου προς το πρόσωπό του, κρατείται ως «επτασφράγιστο μυστικό» στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αποκάλυψή της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, συνέχισε να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την κίνησή του να «αποχωρήσει» από την κυβέρνηση.

Παρεμβάσεις

Η ουσία, όμως, της κλιμάκωσης των παρεμβάσεων του Ν. Κοτζιά κατά του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου «κρύβεται» στην τελευταία του κίνηση σε επίπεδο Δικαιοσύνης, όπου κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία «αθροίζει» το σύνολο των «παράνομων ενεργειών» που θεωρεί πως διεπράχθησαν προς το πρόσωπό του την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών, προωθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δηλαδή, και τις «απειλές» εναντίον της ζωής του και της οικογένειάς του, με την αποστολή «σφαιρών» στο γραφείο του, και τις δυσφημιστικές καταγγελίες του Π. Καμμένου ότι «τα άρπαξε από τον Τζ. Σόρος», συνδέοντας την «αλληλουχία» των γεγονότων στη βάση μιας «ενιαίας» εκστρατείας σπίλωσής του με παράνομες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, στην «επικαιροποιημένη» μηνυτήρια αναφορά του, την οποία κατέθεσε την περασμένη Κυριακή, ο Ν. Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει ότι, αφότου δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, συνεχίστηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι παρανομούντες εκβιαστές, μέσω διαφόρων ΜΜΕ, στα οποία πιθανώς έχουν πρόσβαση», ξεκίνησαν επιχείρηση αμαύρωσης της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια και δυσφήμησης του βασικού φορέα της, δηλαδή του προσώπου του. Και αυτό με το να διαδίδουν ότι πήρε και διακίνησε 50 εκατ. ευρώ από τον Τζ. Σόρος ή με το να ρίχνουν λάσπη λέγοντας ότι ο κ. Κοτζιάς «πείραξε» τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 10/11/2018