«Όταν η Ευρώπη καταλάβει τι κάνει ο κ. Τσίπρας, θα αντιδράσει και θα βάλει τον κάθε ιδεολογικό και πολιτικό κατεργάρη στη θέση του» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦΙΜ), με θέμα την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας: «Πώς Ψηφίζουν τα Κόμματα; Κοινοβουλευτική ψήφος: Ιούνιος 2012 – Ιούλιος 2018».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «αζημίως, έκανε την πιο κυνική και ριζική μεταστροφή, αυτή για την οποία επαίρεται τώρα, εμφανιζόμενος στο SPD για να παραδώσει, προφανώς, την εντολή που είχε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ως επικεφαλής και διεκδικητής της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ενωμένης Αριστεράς».

«Δηλαδή ξεφτιλίζοντας τα πάντα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας αξιακός φραγμός, κανένα ηθικό σύστημα, δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αναφοράς. Υπάρχει απλώς ένα παιχνίδι ωμής εξουσίας, το οποίο παίζεται μπροστά στα μάτια μας, με πλήρη αίσθηση ελευθερίας να το παίζουν όσοι το παίζουν», σημείωσε.

Όπως τόνισε πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αυτό δείχνει ότι συγκρούονται δύο αντιλήψεις, οι δύο κλασικές αντιλήψεις περί πολιτικής ηθικής κατά τον Max Weber. Η αντιπολίτευση η σημερινή, λίγο ή πολύ ακολουθεί μία ηθική της ευθύνης, η οποία έχει σχέση με τη διάσωση της χώρας, με την έξοδο από τα μνημόνια, με την επάνοδο στην κανονικότητα, με τη διάσωση του κεκτημένου των θυσιών του ελληνικού λαού. Και η άλλη "ηθική" της μεταλλασσόμενης αυθαιρέτως πεποίθησης του κυρίου Τσίπρα και από δίπλα του κυρίου Καμμένου, ο οποίος μπορεί με την ίδια άνεση που είναι ριζοσπαστικά και λυσσαλέα αντισυστημικός και αντιμνημονιακός, να δηλώνει τώρα οπαδός της κυρίας Μέρκέλ, συνεταίρος του κατερχόμενου εκλογικά SPD και ανανεωτής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

«Στην πραγματικότητα, τι έρχεται και μας λέει τώρα ο Τσίπρας; Έρχεται και μας λέει ότι "είχαν δίκιο οι προηγούμενοι". Ότι "όλα όσα λέγαμε από το 2010 έως το 2015 ήταν επικίνδυνα, ότι θα οδηγούσαμε τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή, ότι εξευτελίσαμε το εκλογικό σώμα, καλώντας το να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου, με συντριπτική πλειοψηφία 62%, δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε παρά μόνο αγνοώντας το". Δηλαδή ένα πρωτάκουστο κήρυγμα αντιδημοκρατικής επιπολαιότητας και ανευθυνότητας, και "τώρα έχω καθαρό μυαλό", και τώρα είμαι, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, το delivery boy, και τώρα "είμαι έτοιμος να είμαι ο πρώτος μνημονιακός, ο πρώτος φιλοαμερικανός και ο πρώτος φιλογερμανός οποιουδήποτε Καγκελαρίου, διότι θέλω να διατηρήσω αυτή τη γοητεία της σχέσης με την Καγκελάριο Merkel ακόμη και μετά την αποχώρησή της"», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «η χώρα ζει μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ένα συλλογικό σύνδρομο της Στοκχόλμης. Εμφανίζεται ερωτευμένη με τον υποτιθέμενο απαγωγέα της που είναι οι κακοί Ευρωπαίοι, οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι, οι οποίοι επέβαλαν τα μέτρα λιτότητας, ενώ αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε καμία εναλλακτική λύση ούτε για το χρέος ούτε για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, ούτε για την ανάπτυξη, ούτε για την εξωτερική πολιτική, τίποτα απολύτως. Αυτό είναι το μεγάλο γεγονός, αυτό βγαίνει μέσα και από την έρευνα των επιμέρους θεμάτων».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ισχυρό λόγο στις διεργασίες και τους συσχετισμούς, «εκτός κι αν πει ότι ζητώ την ένταξή μου στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, φεύγω από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γενικώς γίνομαι ένα είδος, ας πούμε, ξεφτίλας ευρωπαϊκής για να το πω πολύ απλά».

«Γιατί βεβαίως περί αυτού θα πρόκειται. Δηλαδή θα γίνει μία πάρα πολύ εντυπωσιακή εξαγωγή αυτού που εμείς βιώνουμε εδώ, διότι οι Ευρωπαίοι το βλέπουν αυτό λίγο εξωραϊσμένο, διότι είναι συνηθισμένοι να βλέπουν κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με κυβερνήσεις, οι αντιπολιτεύσεις έχουν πάντα μία περίοδο χάριτος ως αντιπολιτεύσεις, δεν εξετάζει κανείς περαιτέρω ιδεολογικούς προσανατολισμούς και βαθμούς συνέπειας ή ασυνέπειας. Αν όμως το κάνει, επιχειρήσει να το κάνει αυτό σε επίπεδο ευρωπαϊκών εκλογών, θα γίνει μία εξαγωγή του κυνισμού και του ευτελισμού των πολιτικών αξιών και θα δείτε τότε ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει και θα βάλει τον κάθε έναν στη θέση του, τον κάθε ιδεολογικό και πολιτικό κατεργάρη στη θέση του», κατέληξε.