Την αναλυτική πρότασή της για μια «μεγάλη και γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος» κατέθεσε την Τετάρτη η Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιβεβαιώνοντας πλήρώς το από 10/11δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ σχετικά με πρόταση αυτή. 

Από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που φέρουν συνολικά τη σφραγίδα του έγκριτου συνταγματολόγου και συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι βασικότερες και πλέον καινοτόμες είναι οι ακόλουθες:

1. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου.

2. Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης καλής νομοθέτησης, για την καταπολέμηση της κακονομίας και της πολυνομίας.

3. Νέες αρμοδιότητες, αυτοτελείς πόροι και νέες ευθύνες λογοδοσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών.

5. Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας από την κλιματική αλλαγή.

6. Αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό τη δημόσια εποπτεία μιας ανεξάρτητης Αρχής.

7. Επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

8. Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι πρέπει να εισαχθούν προς αναθεώρηση από αυτήν τη Βουλή όλα τα άρθρα που θα προταθούν από όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Στη συνέχεια, αφού θα έχουν τοποθετηθεί οι πολίτες για την κατεύθυνση των αλλαγών αυτών με την ψήφο τους στις εκλογές, η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μια «ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση». Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου μετά τις επόμενες εκλογές, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα ματαιώσει τη συνταγματική αναθεώρηση και θα την αρχίσει από το μηδέν.