Τη δική της απάντηση στην «επιδοματική», όπως τη χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με το νέο έτος θα κορυφωθεί μέσω των εφάπαξ βοηθημάτων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ετοιμάζει η Ν.Δ. To πρώτο ισχυρό στίγμα θα δοθεί στο επικείμενο «γαλάζιο» συνέδριο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει για πολλοστή φορά πως αυτού του είδους oι παρεμβάσεις είναι πλήρως αντίθετες με τη λογική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι σταθερά προσανατολισμένη στο μέτωπο των επενδύσεων και στην εκπόνηση ενός αποτελεσματικού μεταρρυθμιστικού και αναπτυξιακού πλάνου, που, όπως τονίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας και κατ’ επέκταση την ανακούφιση της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, οι επιτελείς της Πειραιώς επεξεργάζονται ήδη τον προγραμματισμό μιας σειράς σχετικών εκδηλώσεων και στοχευμένων περιοδειών, που θα «τρέξουν» με την έλευση κιόλας του νέου έτους, στο πλαίσιο των οποίων ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. θα αποκαλύπτει αναλυτικές πτυχές του σχεδίου του για τους πυρήνες του πληθυσμού στους οποίους αποβλέπει ξεκάθαρα η επιδοματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, όπως καταδεικνύει το σύνολο των δημοσκοπήσεων, η συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι συγκεκριμένες εκλογικές δεξαμενές στις προσεχείς εθνικές κάλπες θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.

Ως εκ τούτου, και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο θα εξειδικεύσει τις εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε στο Βελλίδειο για τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, αλλά και θα δώσει χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους, καταδεικνύοντας ότι βρίσκονται μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων του.

Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δεσμευθεί πως οι πλέον κομβικές παράμετροι των σχεδιασμών της Πειραιώς στο εν λόγω μέτωπο θα δρομολογηθούν τις πρώτες 100 κιόλας ημέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Αποφασιστικότητα

«Αυτοί που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι και τα πρώτα θύματα της πολιτικής τους. Αντίθετα, εμείς έχουμε ξεκάθαρες και, κυρίως, εφαρμόσιμες προτάσεις, τις οποίες θα προγραμματίσουμε χωρίς χρονοτριβή αμέσως μετά τις εκλογές. Ο Κυριάκος, ως επόμενος πρωθυπουργός, έχει δεσμευθεί προσωπικά γι’ αυτό τόσο σε περιοδείες του ανά την ελληνική περιφέρεια, και δη στις πιο ευαίσθητες περιοχές, όσο και κατά την τοποθέτησή του στη Θεσσαλονίκη. Τους επόμενους μήνες θα τονίσει εκ νέου την αποφασιστικότητά του για τη στήριξη των πιο αδύναμων, αναλαμβάνοντας μάλιστα ο ίδιος σχετικές πρωτοβουλίες για να εξηγήσει τις προθέσεις του», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν τις διαδοχικές επισκέψεις του σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Β’ Πειραιά, οι «ευπαθείς» νομοί της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τα νησιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην επιθυμία του προέδρου της Ν.Δ. να επιλέξει ως μία από τις δύο περιφέρειες όπου έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές κάποια από τις προαναφερθείσες περιοχές του λεκανοπεδίου (έχει ακουστεί πιο δυναμικά ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθήνας, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν σενάρια και για τη Β’ Πειραιά, καθώς και για το δυτικό κομμάτι της Περιφέρειας Αττικής).

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που έχει διατυπώσει στον δημόσιο λόγο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι οποίες θα προωθηθούν αμέσως μετά την ανάληψη των ηνίων της χώρας από τη Ν.Δ. είναι οι ευνοϊκότεροι φορολογικοί συντελεστές, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η στήριξη και επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 17/11/2018