Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τοποθετείται στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα

«Ήλπιζα ότι θα ήταν θαρραλέος σήμερα ο Μητσοτάκης να έρθει στη Βουλή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκίνησε την ομιλία του. Ενώ συμπλήρωσε οτι «Επιλέγει πιο ασφαλείς επιλογές. Θα συνομιλήσω αύριο μαζί του για το πανεπιστημιακό άσυλο. Εκεί μπορεί ακόμα να καταστροφολογεί περί αόριστων δεδομένων».

Επίσης είπε οτι «500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση... 20 ευρώ»

«Αναρωτιόμουν ποιος θα ήταν ο τίτλος της σημερινής μου παρέμβασης. Ο καλύτερος είναι ‘Και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;’», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Οι ελπίδες σας αποδείχτηκαν φρούδες. Όλα τα μέτρα που εξήγγειλα θα τα υλοποιήσουμε ένα προς ένα. Πού πήγε αυτό το περιβόητο 4ο μνημόνιο; Ακόμα ψάχνουμε να το βρούμε. Όπως ψάχνω που πήγαν οι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης που τρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους».

Ακόμα ο πρωθυπουργός τονισε οτι «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να κάνει μια ουσιαστική διόρθωση».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε: «Ήθελαν να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, αν αυτό δεν είναι άδικο για τους πολλούς. Στήσαμε το σύστημα ξανά στα πόδια του. Λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος υπουργός στα δικά μας χρόνια ο Γιώργος Κατρούγκαλος».

Σχολιάζοντας τη μη περικοπής των συντάξεων, υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά και 500.000 συνταξιούχοι από 1/1/19 θα δουν αυξήσει στις συντάξεις τους. Παρά το γεγονός ότι θα είναι της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το εικοσάρικο της αύξησης είναι το κερασάκι στην τούρτα της δικής σας αναξιοπιστίας».

«Προχωρήσαμε στη δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, συνδέοντας για πρώτη φορά τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις εισφορές τους. Θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα, έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Τα 3 τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας και όλοι όσοι δουλεύουν στο υπουργείο, έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να καταπολεμήσουν χρόνιες μεγάλες παθογένειες, όπως η αδήλωτη εργασία. Από 19% το 2014 μειώθηκε στο 12% σήμερα», είπε.