Επτά σκάνδαλα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα διερευνήσει η Νέα ∆ηµοκρατία, όπως αποκαλύπτει στα «Παραπολιτκά» ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆. και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, που κατηγορεί παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπαθεί να σωθεί µε κρεσέντο λαϊκισµού».

Το τελευταίο διάστηµα, η Ν.∆. επιµένει στην ανάδειξη σκανδάλων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Θα προχωρήσετε, εφόσον έρθετε στην εξουσία, στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και για ποια θέµατα;

Η διερεύνηση και, κυρίως, η απόδοση ευθυνών για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι προτεραιότητα για τη Νέα ∆ηµοκρατία. Κατ’ αρχάς, θα προχωρήσουµε, όπως έχει ήδη πει ο πρόεδρός µας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τι ακριβώς έγινε τους πρώτους έξι µήνες του 2015. Οµως θα διερευνήσουµε όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, που αποκαλύπτονται το ένα µετά το άλλο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τη ∆ΕΠΑ, τον Σταθµό Εµπορευµατοκιβωτίων στο Θριάσιο, όσα ακούστηκαν επίσηµα για χρηµατισµό στην κυβέρνηση από τον Σόρος, τη διασπάθιση κοινοτικών πόρων για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, την εξαγορά από τη ∆ΕΗ εταιρείας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, την κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ και την υπόθεση πώλησης βληµάτων. Τσίπρας και Καµµένος θα λογοδοτήσουν. ∆εν είναι προσωπικές τους υποθέσεις. ∆εν είναι δικαίωµά τους η προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων και το να παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους µετέχοντας σε µια πρωτοφανή κυβερνητική οµερτά. Το τέλος του τέλους τους φθάνει και µετά ξεκινά µια άλλη ηµέρα για όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας µιλάει για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Εκτιµάτε ότι µπορεί να αντέξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ή ακόµα και «κυβέρνηση ανοχής» του ΣΥΡΙΖΑ µέχρι τότε;

Μόνο ως θαύµα µοιάζει να αντέξει ο κ. Τσίπρας µέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά πως θα χάσει τις εκλογές και γι’ αυτό προσπαθεί να τις καθυστερήσει όσο µπορεί. Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη και παντού. Εχει αξία να δει κανείς ότι στις τελευταίες έρευνες, στη δηµοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται κατά 20 µονάδες και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός 18 µονάδες, στοιχείο που συµπαρασύρει τη Ν.∆. ακόµη πιο ψηλά. Και να γνωρίζετε ότι είναι η πρώτη φορά -το τονίζω- από τη Μεταπολίτευση που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προηγείται σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού. Ο κόσµος επιλέγει πρόσωπα και ο κ. Τσίπρας ό,τι πιάνει γίνεται κάρβουνο. Εφερε τη Συµφωνία των Πρεσπών και τώρα πρέπει να διαχειριστεί τα αποκαΐδια της. Το ίδιο έγινε και µε το δήθεν σκάνδαλο της Novartis, το ίδιο και µε τη συνταγµατική αναθεώρηση, το ίδιο ακριβώς και µε το «θαύµα» των 10.000 προσλήψεων. Επιδιώκει να παγιδεύσει την αντιπολίτευση και τελικά πυροβολεί τα πόδια του.

Η θέση της Ν.∆. είναι να παραµείνουν οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας ακριβώς όπως είναι σήµερα ή προτείνει αλλαγές και, αν ναι, ποιες;

Κατ’ αρχάς, είµαστε θετικοί σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι νόµος που είχε ψηφιστεί επί Νέας ∆ηµοκρατίας. Θέλουµε η Εκκλησία να έχει οικονοµική αυτονοµία και να επιτελεί το έργο της, το οποίο είναι εξαιρετικά σηµαντικό. Είµαστε ενάντια στην τροποποίηση του Αρθρου 3 του Συντάγµατος, διότι θεωρούµε ότι, αν κάτι πρέπει να βελτιωθεί, πρώτον πρέπει να είναι προϊόν συζήτησης µεταξύ όλων των διοικήσεων της Εκκλησίας µας και αυτό µπορεί να γίνει µε νοµοθετική πρωτοβουλία. ∆εν χρειάζεται συνταγµατική αναθεώρηση για τα ζητήµατα αυτά. Είµαστε ενάντια στην αλλαγή του status της µισθοδοσίας των περίπου 10.000 κληρικών. Να ξέρετε επιπλέον ότι συζητάµε για οικογενειάρχες, µε ευθύνες, υποχρεώσεις κ.ο.κ. Και αν ανοίξει τέτοια συζήτηση, πρέπει να γίνει έπειτα από µεγάλη προετοιµασία και ζύµωση. Οχι µε αυτόν τον βίαιο τρόπο που εφάρµοσε η κυβέρνηση, χωρίς καµία προηγούµενη συζήτηση, χωρίς απαντήσεις σε βασικά ερωτήµατα. Η πρόταση της κυβέρνησης, αν εφαρµοστεί -που δεν θα τολµήσει να την εφαρµόσει- θα προκαλέσει τελικά προβλήµατα που δεν υπάρχουν σήµερα. Και εδώ όµως, να θυµάστε, θα το βάλει στα πόδια ο κ. Τσίπρας.

Σε 20 ηµέρες διεξάγεται το συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ποιος είναι ο στόχος του; Τι «εκπλήξεις» να αναµένουµε;

Το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.∆. αποτελεί κορυφαία πολιτική διαδικασία της παράταξής µας. Πραγµατοποιείται λίγο πριν από τις επικείµενες εκλογικές µάχες. Είναι προγραµµατισµένο στις 14-16 ∆εκεµβρίου, στην Αθήνα, µε τη συµµετοχή λίγο λιγότερων από 2.500 συνέδρων από όλη τη χώρα. Ασφαλώς, στο συνέδριο θα περιλαµβάνονται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, όπως και µια σειρά πολλών άλλων καινοτοµιών και ειδικών συζητήσεων στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, που είµαι βέβαιος ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συνέδρων αλλά και των εκατοντάδων παρατηρητών. Η προετοιµασία είναι απαιτητική, αλλά όλα γίνονται µε κέφι όταν η συνεργασία που έχουµε µε τον πρόεδρο του συνεδρίου, Βαγγέλη Μεϊµαράκη, τον γενικό διευθυντή της Ν.∆., Ν. Παπαθανάση, καθώς και µε όλα τα µέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι εξαιρετική και, κυρίως, αποτελεσµατική. Το 12ο Συνέδριό µας θα είναι ένα σάλπισµα νίκης, τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Σήµερα έχουµε µικρό ή µεγάλο κράτος; Χρειάζονται οι προσλήψεις που προανήγγειλε η κυβέρνηση;

Ο κ. Τσίπρας θέλει να διορίσει µερικές χιλιάδες πελάτες του ΣΥΡΙΖΑ στο ∆ηµόσιο. Μόνο που για όλα αυτά πληρώνουν οι πολίτες, τους οποίους έχει γονατίσει στους φόρους και τις εισφορές. Η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερο κράτος. Το πρόβληµα της ανεργίας και του brain drain δεν λύνεται µε διορισµούς στο ∆ηµόσιο, αλλά µε επενδύσεις και καλές δουλειές στον ιδιωτικό τοµέα. Κανείς δεν θα επιστρέψει από το εξωτερικό για µια θέση στο ∆ηµόσιο. Τον κ. Τσίπρα όµως δεν τον ενδιαφέρει η χώρα, αλλά µόνο η πολιτική του επιβίωση. Προσπαθεί να σωθεί µε κρεσέντο λαϊκισµού. Κανένας δεν σώθηκε πολιτικά µε διορισµούς και λάσπη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 24/11/2018