Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με κάποιες από τις σημαντικότερες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην ΕΕ.

Οι οργανώσεις σας παίζουν καίριο ρόλο στην διασύνδεση της βάσης των κοινωνιών με τη διαδικασία χάραξη των πολιτικών στην ΕΕ, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι πολίτες μας παραμένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα ''Η Ευρώπη για τους Πολίτες''.

«Διότι οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς: Η Ευρώπη διανύει δύσκολες στιγμές. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας το βίωσα αυτό από πρώτο χέρι.

Η μετανάστευση και η ασφάλεια ανέδειξαν τις δυσκολίες ως προς την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών μας αξιών.

Οι λαϊκιστές έχουν εκμεταλλευτεί αυτά τα φαινόμενα για να διαδώσουν τα γεμάτα φόβο μηνύματα τους και να τροφοδοτήσουν συναισθήματα ξενοφοβίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Πολιτεύονται ενάντια στην αλληλεγγύη, ενάντια στην ενότητα, ενάντια στην Ευρώπη. 

Συνεπώς η μεγαλύτερη κοινή μας πρόκληση είναι να αποδείξουμε το νόημα της Ένωσης μας, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τα Κράτη Μέλη.

Αυτό είναι το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συμβολή της για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, η παροχή βοήθειας για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και η στήριξη των Κρατών Μελών για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Πράγματι,οι πολίτες είναι ανήσυχοι για όλα αυτά τα θέματα.

Καθήκον μας επομένως είναι εκτός από το να ακούσουμε και να αποδεχτούμε αυτούς τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες να τους αντιμετωπίσουμε διαλύοντας τους φόβους και παρέχοντας συγκεκριμένες λύσεις για αυτούς.

Οι πολίτες βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και πρέπει να εμπλακούν στην ευρωπαϊκή πολιτική και να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα της ΕΕ.

Οι απόψεις των πολιτών μας μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά πρέπει να αποφύγουμε την πλήρη απόρριψη τους ως προς την ΕΕ.

Αυτή είναι ακριβώς η δύναμη μας και η προστιθέμενη αξία του προγράμματος ''Η Ευρώπη για τους Πολίτες'' διαμέσου του οποίου παρέχουμε στήριξη στους οργανισμούς σας και στις προσπάθειες σας για την διασφάλιση καλύτερης επικοινωνίας με τους πολίτες μας.

Το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζει ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ''αισθανθούν'' και να ''βιώσουν'' την Ευρώπη, λαμβάνοντας μέρος για παράδειγμα στα προγράμματα αδελφοποίησης πόλεων.

Καλύπτει επίσης σημαντικές δράσεις διατήρησης μνήμης όπως η δράση για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον εάν δεν λησμονήσουμε την κοινή μας ιστορία, συμπεριλαμβανομένων και των σκοτεινών της σελίδων.

Εσείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζεται έναν πολύ σημαντικό ρόλο επί τόπου, συμβάλλοντας στην επικοινωνία με τους πολίτες, στην κινητοποίηση αυτών και στην διαμεσολάβηση των απόψεων τους.

Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες σας μελλοντικά ακόμη περισσότερο.

Για το λόγο αυτό και προτείναμε ένα ακόμη ισχυρότερο διάδοχο πρόγραμμα στη θέση του υπάρχοντος προγράμματος ''Η Ευρώπη για τους Πολίτες'' στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς χρηματοδοτικού προγράμματος.

Το επόμενο πρόγραμμα, με την ονομασία ''Δικαιώματα και Αξίες'' συνενώνει τρέχουσες δράσεις γύρω από τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ευρωπαϊκά δικαιώματα και την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Το πρόγραμμα αυτό θα διασφαλίσει ακόμη υψηλότερη προστιθέμενη αξία και θα εγγυηθεί τη συνέχιση των δράσεων του τρέχοντος προγράμματος ενώ θα ενισχύσει επίσης τη δυνατότητα της ΕΕ σε ο, τι αφορά την προώθηση και την προστασία των αξιών της.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή τη δύσκολη για την ΕΕ στιγμή, που όλου κρινόμαστε, όχι μόνο ως Ένωση, αλλά και ως κοινότητα, ως μία οικογένεια αξιών.

Έχουμε επίσης πλήρη επίγνωση των πολύ δύσκολων συνθηκών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε συγκεκριμένα Κράτη Μέλη.

Η συρρίκνωση του αστικού χώρου δράσης αποτελεί απειλή για την ουσία των δημοκρατιών μας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη στήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ως παραγόντων πολλαπλασιασμού αλλά και υπεράσπισης των αξιών της ΕΕ.

Η πρόταση μας για το πρόγραμμα ''Δικαιώματα και Αξίες'' αποτελεί κομμάτι της απάντησης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωεκλογές

Τέλος, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τις Ευρωεκλογές το Μαΐου του 2019. Μας απομένουν ακόμη έξι μήνες.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι δικές σας, θα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν τους επόμενους μήνες.

Πρέπει να επιτευχθούν συμμαχίες και οι υπάρχουσες πλατφόρμες να ενισχυθούν ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες για τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την ΕΕ.

Πρέπει να προβάλλουμε ότι η ΕΕ είναι αποτελεσματική και μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία.

Σίγουρα δεν είναι όλα τέλεια και οφείλουμε να εξηγήσουμε το λόγο που σε συγκεκριμένα ζητήματα δεν ήταν εφικτή μεγαλύτερη πρόοδος ή να εξηγήσουμε τι μπορεί να γίνει καλύτερα.

Ο τομέας αρμοδιότητας μου είναι από τους πλέον δύσκολους.

Έχουμε πετύχει ωστόσο κάποια πράγματα:

-Η Ευρώπη συνεχίζει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

-Πετύχαμε τη δραματική μείωση του αριθμού των παράτυπων αφίξεων κατόπιν συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των παράτυπων αφίξεων.

-Πετύχαμε την καλύτερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων σε σχέση με το παρελθόν, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η παροχή ασύλου σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας

-Πετύχαμε την αύξηση των επιπέδων ασφαλείας και την αποτροπή πλήθους τρομοκρατικών επιθέσεων χάρη στην αυξημένη εμπιστοσύνη και συνεργασία ανάμεσα στα Κράτη Μέλη αλλά και ανάμεσα στα Κράτη Μέλη και την Europol.

Η ΕΕ έχει δραστηριοποιηθεί και έχει φέρει αποτελέσματα σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλές προκλήσεις και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ιδιαίτερα από τα Κράτη-Μέλη:

-Η αντιμετώπιση της δύσκολής κατάστασης σε κάποια Κράτη Μέλη πρώτης γραμμής.

-Η επίτευξη συμφωνίας για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

-Η ενίσχυση των νόμιμων οδών, όχι μόνο για την παροχή προστασίας αλλά επίσης για εργασία και εκπαίδευση.

Γενκότερα, όπως τόσο συχνά στο παρελθόν, η ΕΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διαμεσολάβηση των όσων έχει πετύχει προς τους πολίτες.

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να περιμένουν περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα από εμάς.

Ωστόσο εάν απορρίψουνε πλήρως το ευρωπαϊκό εγχείρημα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες.

Η πτυχή του προγράμματος ''Η Ευρώπη για τους Πολίτες'' που αφορά τις δράσεις διατήρησης μνήμης μας υπενθυμίζει τους κινδύνους που προκαλούνται όταν εξτρεμιστές αποκτούν ισχύ και αλλάζουν δραματικά τον ρου της ιστορίας.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα από εκλογές. Δεν πρέπει να θεωρούμε τις κατακτήσεις μας μέχρι σήμερα, ή ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία μας δεδομένη.

Το πρόγραμμα ''Η Ευρώπη για τους Πολίτες'' μπορεί να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής στις επικείμενες Ευρωεκλογές χάρη στις δικές σας συνεχείς προσπάθειες.

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από εσάς έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο και μέσα από ευρωπαϊκά δίκτυα πολιτών και πόλεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των ψηφοφόρων σε αυτές τις σημαντικές εκλογές.

Είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός τη δράσης σας σε αυτό τον τομέα, η οικοδόμηση πάνω στις προσωπικές εμπειρίες σας και η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους επόμενους μήνες.

Βασίζομαι στην βοήθεια σας ώστε να πλησιάσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες μας, να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε της Ευρωπαϊκή μας Ένωση για το μέλλον», υπογράμμισε την ομιλία του ο κ.Αβραμόπουλος.