Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, χαρακτηρίζοντας την ως συναλλαγή που επιχείρησε να εξασφαλίσει την σιωπή της ιεραρχίας στη συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων που καθορίζουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας 

«Πρόκειται για αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση με τις υποσχέσεις περι 10.000 προσλήψεων αποπειράθηκε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη. 

Αναφερόμενος επί του άρθρου 3, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για παρερμηνεία του όρου “επικρατούσα” θρησκεία ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν νοείται να περιορίζει τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας. “Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας όπως τονίζει η απολύτως επικρατούσα γνώμη στην επιστήμη είναι περιγραφική. Είναι η διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ανήκει στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία.

Τέλος επανέλαβε την πρότασή του για πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας εξηγώντας πως η λύση μπορεί να βρεθεί με την ένταξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης κάτω από το άρθρο 3 η οποία θα υπογραμμίζει πως το άρθρο 3 δεν θεμελιώνει αποκλίσεις από τη θρησκευτική ελευθερία και το άρθρο 13.