Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έκανε έναν μίνι «απολογισμό» των 100 ημερών από την έξοδο από το μνημόνιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

-«Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογράψαμε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους που για χρόνια συρρικνώνονταν ή στην καλύτερη, έμεναν καθηλωμένοι.

-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ ως και 30% για τη λαϊκή κατοικία και πάνω από 20% για τη μεσαία τάξη. Και έχουμε εξασφαλίσει την περεταίρω μείωση το 2020, ώστε να φθάσει στο 50% για τη λαϊκή κατοικία και το 30% για τη μεσαία.

-Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων, ως και 35%, άμεσα και στοχευμένα.

-Μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων 4 μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μία μονάδα κατ» έτος.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετύχει: «Την κατάργηση – και όχι αναστολή – της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019».

Όπως είπε αυτό επιτεύχθηκε με σχέδιο, σοβαρότητα και μεθοδική αξιοποίηση των επιχειρημάτων.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε στις διαφορές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το δικό του κόμμα. Όπως πάντα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι πριν από ενάμιση χρόνο δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο. «Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα. Κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «γι» αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτοβουλίες της συνταγματικής αναθεώρησης, προτάσσοντας την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας.

«Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που πιθανό να εμφανιστούν στην πορεία», είπε, για να προσθέσει ότι «δε θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα», αναφέροντας ότι «θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών».

Κλειστά χαρτιά για τον Δήμο

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές παρακίνησε οι διαδικασίες να ξεκινήσουν από τις συλλογικότητες του κόμματος και τις αυτοιδιοικητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Την Ανοιχτή Πόλη στην Αθήνα, το Λιμάνι της Αγωνίας στον Πειραιά, λέγοντας ότι προσανατολίζονται σε σωστές επιλογές και πρόσθεσε ότι πρέπει να τους επιτραπεί να προχωρήσουν.

Δεν αναφέρθηκε όμως σε συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων, ειδικά για τον Δήμο της Αθήνας, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί.