Ένα ακόμα μέτωπο ανοίγει στην υπόθεση των Πρεσπών, με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη «διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία.

Πέραν της γνωστής διαφωνίας των ΑΝΕΛ και της πρόθεσής τους -τουλάχιστον βάσει των όσων επαναλαμβάνει κατά καιρούς ο Πάνος Καμμένος- να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει στη Βουλή η συμφωνία, ο αντιπρόεδρος των Αενεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, έθεσε μια άλλη παράμετρο.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο στενός συνεργάτης του υπουργού Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε για αυτό μπήκε και ο Νίμιτς, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία. Είναι μια ευκαιρία στον κύριο πρωθυπουργό να πει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, να πει αναπέμπω τη Συμφωνία και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές» είπε κατά λέξη.

Τι αναφέρει το Άρθρο 19:

Στην ερώτηση για το ζήτησε αυτό ο Πάνος Καμμένος από τον Τσίπρα, ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα ανά πάσα στιγμή και οι δυο τους συνομιλούν. Δεν ξέρω αν το ζήτησε».

Σε ερώτηση για το αν τελικά αυτή είναι η θέση των ΑΝΕΛ να αναπέμψει ο Τσίπρας τη Συμφωνία και να πάει σε εκλογές, ο κ. Σγουρίδης είπε: «Μα από τη στιγμή που παραβιάζεται κατάφωρα στο θέμα της μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας, θεωρώ ότι δεν είναι αφορμή, είναι οι αιτίες.»

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε ξακαθαρίσει ότι όταν έρθει η συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία. Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία, αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη 'Μακεδονία'».

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών το Μάρτιο, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να εμπλακεί ο λαός σε διλήμματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί, όμως, μπορεί να γίνει και αυτό αν η Συμφωνία έρθει μέσα στην καρδιά των δημοτικών εκλογών».