Τον κώδωνα του κινδύνου για επαναφορά της κρίσης σε χειρότερη μορφμή έκρουσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο πρώην προεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για επιστροφή του πολιτικού συστήματος στην «σφαίρα της δημοσιονομικής ανειλικρίνειας»  επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομική και δημογραφική κρίση και εξήγησε ότι «Το βασικό για τα κοινωνικά δικαιώματα είναι η δημοσιονομική επάρκεια. Είναι δυνατόν να μην λες την αλήθεια στην κοινωνία για τις δημοσιονομικές δυνατότητες;» ενώ για την πρόταση συνταγματικής καθιέρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπογράμμισε πως το θέμα είναι το Δημόσιο να έχει χρήματα να δίνει και όχι να υπάρχει η πρόβλεψη στο Σύνταγμα.

Σε ό,τι αφορά την έκβαση της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστήριξε πως η τύχη της θα κριθεί συνολικά από το εάν θα συμπεριληφθεί σε αυτήν και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων-πρόταση της ΝΔ με την οποία συμφωνεί και ίδιος.

«Στο άρθρο 16 κρίνεται η τύχη της αναθεώρησης συνολικά. Όπως είχε κριθεί και το 2008. Η επόμενη Βουλή θα σταθμίσει αν θα αναθεωρήσει το 16 όπως και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε μάλιστα, ουσιαστικά λειτουργούν 28 διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών – μελών της Ε.Ε. Επίσης, υπενθύμισε ότι η νομολογία έχει αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όλων αυτών των ενδιάμεσων σχημάτων. «Άρα το πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική πραγματικότητα», είπε.