Και τα σπίτια που βρίσκονται σε «δασικούς οικισμούς αυθαιρέτων» μπαίνουν στη λογική των προεκλογικών δώρων της κυβέρνησης. Και όλα αυτά, ενώ πριν από πέντε μήνες το αφήγημα της κυβέρνησης ήταν ότι για την τραγωδία με τους 99 νεκρούς στο Μάτι έφταιγαν τα αυθαίρετα.

Μάλιστα, πρώτος ο Πάνος Καμμένος είχε σπεύσει στην πυρόπληκτη περιοχή του Ματιού και του Νέου Βουτζά, λέγοντας με ωμό και κυνικό τρόπο στους κατοίκους (αλλά και στο BBC) ότι φταίνε τα αυθαίρετα. 

Ακολούθησε το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης περί κατεδάφισης των αυθαιρέτων με την αρχή να γίνεται σε μάντρα της... Χαλκιδικής. Μετά ήρθε και άλλο σόου του ίδιου του πρωθυπουργού από το Λαύριο. Σε ζωντανή σύνδεση ανακοίνωνε δέσμη μέτρων: 

Οι οδηγίες Σπίρτζη

Ας μην ξεχνάμε και τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος ως πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε οδηγίες για το πώς θα νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στο… Μάτι.

Παγώνουν οι κατεδαφίσεις λόγω εκλογών

Τώρα όμως έρχονται εκλογές και τα αυθαίρετα μπαίνουν στο καλάθι των παροχών. Έτσι, γλιτώνουν την κατεδάφιση για 25 χρόνια όσα τέτοια σπίτια κατασκευάστηκαν μετά τον Ιούνιο του 1975 (έως και 28 Ιουλίου 2011) και για 40 χρόνια όσα χτίστηκαν πριν τον Ιούνιο του 1975.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση εν όψει και της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτά τα κτίρια επιτρέπεται -αφού φυσικά καταβληθούν τα πρόστιμα- μόνο η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και η διενέργεια επισκευαστικών εργασιών,