Εκατέρωθεν «ανοίγματα» είχε η κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη. 

«Ο Σταύρος έχει μια ενδιαφέρουσα ενδυματολογική επιλογή σήμερα, φοράει μπλε κορδόνια και κόκκινη κάλτσα. Θα ήθελα μετά τις εκλογές η κόκκινη κάλτσα να έχει περιοριστεί και να έχει περισσότερο μπλε κορδόνι» είπε με νόημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με εμφανή διάθεση να ρίξει μία «σπόντα» στον επικεφαλής του Ποταμιού για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω και απάντησε με τη σειρά του: «Έχω στο πέτο μου μια καρφίτσα της Κρήτης για να συμβολίσω τη συνύπαρξη των τριών μας (σ.σ. Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Χατζηδάκης) σε μια κατεύθυνση που έχει διδάξει η Κρήτη από το παρελθόν, με τόλμη προχωράμε προς το μέλλον και όχι με συνεχείς υποχωρήσεις».

 Οι αναφορές αυτές έρχονται αμέσως μετά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ που ήθελαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να αλλάζει θέση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να συντάσσεται με τη Νέα Δημοκρατία, καταψηφίζοντάς την στην επικείμενη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. 

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την κάθετη αντίδρασή της στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία που εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα στη γειτονική χώρα. Δικαιωθήκαμε απόλυτα για αυτή μας τη θέση. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε και αν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα αγωνιστούμε ώστε η συμφωνία αυτή να μην κυρωθεί». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Ποτάμι και τις φήμες για συνεργασία με τη ΝΔ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με το Ποτάμι ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα συμφωνούμε σε πολλά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη ΝΔ. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες». 

Εξαπέλυσε δε επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για τις Πρέσπες κάνοντας αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν “ναι” εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν “όχι”» είπε και πρόσθεσε «Η στάση μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη και με αυτή θα προσέλθουμε στη Βουλή όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση. Ζητήθηκε από τη ΝΔ να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα “Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία” - εμείς δεν προδώσαμε κανέναν» κατέληξε. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε εκτενώς στο πολιτικό μέλλον του Ποταμιού και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ίδιο να έχει συμφωνήσει είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ. «Πολλοί πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η θέση σου και η ψήφος σου πρέπει κάθε μέρα να μπαίνουν σε μια ζυγαριά, τι χάνω, τι κερδίζω, τι με συμφέρει. Δεν βλέπω τα πράγματα έτσι. Δεν θα μείνω στην πολιτική υπηρετώντας έτσι την πολιτική. Το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις του. Κάθε έξι μήνες τα πρωτοσέλιδα με αλλάζουν και ψηφοδέλτιο Επικρατείας: Πρώτα στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα στη ΝΔ».

Ο Στάυρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ξεκαθάρισε τη θέση του ίδιου και του κόμματός του στο θέμα του Σκοπιανού και της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας» τόνισε και συνέχισε «Το συμφέρον μας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Αυτή η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη. Από την άλλη αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του: Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει λύση γιατί αν το πρόβλημα παρατείνεται δεν βλέπω τι κερδίζουμε. Δεν στερούμαστε το δικαίωμα να σχολιάζουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τους Μακεδόνες μας».

Ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο κόμματα των άλλων. «Δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι και αυτή τη φορά αναφέρομαι κυρίως στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του Μεγάρου Μαξίμου. Προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στα κόμματα των άλλων, στο Ποτάμι. Προχθές μας έλεγαν πράκτορες της Μέρκελ, χθες έλεγαν ότι είμαστε υπεύθυνοι εθνικά και τώρα λένε ότι είμαστε διαπλεκόμενοι».