Τη δέσμευσή του για την ψήφο στους απόδημους Έλληνες επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον εκπροσώπων της ομογένειας στην εκδήλωση για τους Έλληνες του εξωτερικού, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

«Γνωρίζω καλά την ομογένεια, γνωρίζω το δυναμισμό της και την αγάπη της για την πατρίδα. Η ομογένεια βλέπει το εθνικό συμφέρον με μια ανιδιοτέλεια, βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά ίσως λόγω της απόστασης: Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν περιμένουν ούτε επιδόματα ούτε διορισμούς, είναι πολύ ευαίσθητοι για τη χώρα μας», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσωπική μου δέσμευση ότι Ελλάδα και ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα, ο παγκόσμιος ελληνισμός θα συνδράμει ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της», είπε καταχειροκροτούμενος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αμέσως μετά τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία μέσα στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής της θα δώσει στους Έλληνες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. “Το δικαίωμα ψήφου το έχουν, εμείς τους διευκολύνουμε να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε αεροπλάνο και να έρχονται εδώ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα στη Βουλή, ωστόσο η συζήτηση αυτή ουδέποτε προγραμματίστηκε.

“Έχω περίπου τη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν θα γίνει μέχρι τις επόμενες εκλογές”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι οι τελευταίες που οι Έλληνες του εξωτερικού θα έρθουν εδώ για να ψηφίσουν, καθώς από τις μεθεπόμενες θα ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής σας.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την κάλπη των εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε: “Οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε τη ώρα σε άλλη τροχιά, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την παρακμή, να ενώσουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τους φόρους, να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα είναι πιο κοντά στους πιο αδύναμους”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο brain drain, το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι γραμματείες οικουμενικού ελληνισμού υπό τον Τάκη Σκανδαλάκη και διεθνών σχέσεων υπό τον Γιάννη Σμυρλή. “Περισσότερα από 400.000 παιδιά έφυγαν τα τελευταία δέκα χρόνια από τη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, η καλύτερη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε το brain drain είναι να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που συνέχισε με μια προσωπική εξομολόγηση:

“Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται θα μπορέσει να στείλει το μήνυμα στα νέα παιδιά: Αξίζει να γυρίσετε στην πατρίδα σας, να είστε κοντά στην οικογένειά σας. Συναντώ γονείς, παππούδες, γιαγιάδες μου λένε ‘κάνε κάτι να γυρίσουν τα παιδιά στην πατρίδα’. Ο νόστος για την πατρίδα είναι πολύ ισχυρός, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το κλίμα για να γυρίσουν πίσω”, είπε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ξεχωριστή αναφορά “στα αδέρφια μας στη Βόρεια Ήπειρο”, όπως είπε, τονίζοντας: “Έστειλα μια επιστολή στον Επίτροπο Χαν που του υπενθυμίζω το αυτονόητο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας απολύτως ταυτισμένη με σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων συμεριλαμβανομένης της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας – το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: καμία έκπτωση στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά”.