Προτεινόμενες τροποποιήσεις καταστατικού

1. Άρθρο 4: Αναφέρεται ρητά η κάρτα μέλους, ως προϋπόθεση κτήσης της ιδιότητας του μέλους.
2. Άρθρο 8: καταργείται η υποχρέωση του μέλους να καταβάλλει αναδρομικά τις ετήσιες συνδρομές από το τελευταίο τακτικό Συνέδριο, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της ετήσιας συνδρομής.
3. Άρθρο 9: Παρέχεται στην Εκτελεστική Γραμματεία η δυνατότητα να αναστέλλει, με απόφαση της, την σύγκληση τακτικού συνεδρίου, εφόσον το Κόμμα βρίσκεται στην Κυβέρνηση ή συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
4. Άρθρο 11: Προστίθενται στους συνέδρους που μετέχουν στο Συνέδριο ex officio, οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών Οργανώσεων της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. και αναδιατυπώνεται η παράγραφος που αφορά στη συμμετοχή των μελών της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ.
5. Άρθρο 12: Απαλείφεται η φράση «κάθε δυο έτη» από την παράγραφο 5 του άρθρου.
6. Άρθρο 17: Παρέχεται η δυνατότητα στους υποψηφίους για το αξίωμα του Προέδρου να ορίζουν έναν εκπρόσωπο, για να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ, ως παρατηρητής.
7. Άρθρο 21: παρέχεται η δυνατότητα στην Εκτελεστική Γραμματεία να ορίσει, με απόφαση της ότι η Πολιτική Επιτροπή θα εκλεγεί από το επόμενο -και όχι από το μεθεπόμενο- τακτικό Συνέδριο, εφόσον έχει μεσολαβήσει αναστολή της σύγκλησης Συνεδρίου με βάση την παρ. 1 του άρθρου 9.
8. Άρθρο22: Στους Κοινωνικούς εταίρους, εκπρόσωπος των οποίων μετέχει ex officio στην Πολιτική Επιτροπή -προστίθεται ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ). Προστίθεται επίσης η υποχρέωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής να έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια, οικονομική συνδρομή.
9. Άρθρο 27: Ο όρος «Εκτελεστική Επιτροπή» αντικαθίσταται από τον όρο «Εκτελεστική Γραμματεία» και σε αυτήν μετέχει πλέον και ο Πρόεδρος της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ..
10. Άρθρο 28: Στις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Γραμματείας προστίθεται η δυνατότητα να αναστέλλει την σύγκληση τακτικού συνεδρίου, εφόσον το Κόμμα βρίσκεται στην Κυβέρνηση ή συμμετέχει σε Κυβέρνηση συνεργασίας. Στην περίπτωση αυτή, δύναται επίσης με απόφαση της να ορίσει ότι η εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί από το επόμενο τακτικό Συνέδριο, κατά παρέκκλιση της διάταξης του άρθρου 21 παρ. 3 εδ. 1.
11. Άρθρο 34: Απαλείφεται από την παρ. 2 του άρθρου η φράση «που ασκείται σύμφωνα με τον ειδικό Κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης».
12. Άρθρο 35: Προστίθεται ρητή πρόβλεψη για την δυνατότητα του κόμματος να διαθέτει χρηματικούς πόρους για την επιμόρφωση των στελεχών του και την άσκηση εν γένει δραστηριοτήτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.
13. Άρθρο 37: Η φράση «όλοι οι αιρετοί αξιωματούχοι του Κόμματος» αντικαθίσταται από την φράση «Όλα τα στελέχη του Κόμματος που βρίσκονται σε θέση ευθύνης».
14. Άρθρο 40: Απαλείφονται οι παράγραφοι 1.3. και 1.4. λόγω κατάργησης των Νομαρχιακών Επιτροπών Δεοντολογίας και των Επιτροπών Δεοντολογίας των λοιπών Οργανώσεων.
15. Άρθρο 43: Απαλείφονται οι παράγραφοι 2 και 3 για τη διαδικασία εκλογής των αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής από το Ι΄ Συνέδριο.