Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις προτεραιότητες που θέτει με την κοινωνική πολιτική της, βάζοντας ως κεντρικό άξονα την καλυτέρευση της ζωής τόσο της μεσαίας τάξης όσο και των οικονομικά πιο αδύναμων πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή κρίση, ανέδειξε το 12ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, σύμφωνα με κύκλους της Πειραιώς.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δύο ομιλίες του προέδρου της ΝΔ ήταν εστιασμένες κυρίως στη μέση ελληνική οικογένεια στην οποία η ΝΔ θέλει να ξαναδώσει ελπίδα, ενώ από τις προτάσεις αυτές που ξεχώρισαν ήταν οι δυο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ:

- Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει, θα υπάρξει βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στο εξής στην Ελλάδα.

- Και παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Άνοιγμα της ΝΔ σε νέα στελέχη

Μια από τις ειδήσεις του Συνεδρίου ήταν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης σηματοδότησε και εμπράκτως, πλέον, το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας σε νέα στελέχη από όποιο χώρο και αν προέρχονται. Δεσμεύτηκε ότι από τις 10 Ιανουαρίου που συμπληρώνονται 3 χρόνια από την εκλογή του, η ΝΔ θα αρχίσει να ανακοινώνει δεκάδες νέα στελέχη τα οποία θα εμπλουτίσουν τα ψηφοδέλτιά της στις ερχόμενες εκλογές.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα στελέχη αυτά, δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση με την ενεργό πολιτική. Και η ΝΔ θα τους ανακοινώσει εγκαίρως ώστε να τους γνωρίσει η κοινωνία. Να γίνει σε όλους τους πολίτες αντιληπτό ότι μια καινούργια γενιά έρχεται για να εμπλουτίσει και να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η γενιά που θα δώσει οξυγόνο και θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά.

Παράλληλα, όμως, απευθύνθηκε και στους παλιούς ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα τα τελευταία χρόνια, καλώντας τους να επιστρέψουν και να δώσουν το παρών στις κάλπες όποτε κι αν στηθούν. Και βέβαια απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους των άλλων δημοκρατικών κομμάτων να εμπιστευθούν τη ΝΔ για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα.

Επίσης, το 12ο Συνέδριο της ΝΔ ανέδειξε και άλλα σημαντικά θέματα:

- Επαναβεβαίωσε την ισχυρή ενότητα του κόμματος. Κάτι που φάνηκε τόσο στις παρεμβάσεις των συνέδρων, όσο και στις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών της και κυρίως των πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων της. Ο Κώστας Καραμανλής με τη δήλωσή του στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του το Σάββατο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τις παρεμβάσεις του, έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια γροθιά ενόψει της επερχόμενης μάχης, αποφασισμένη όχι μόνο να τις κερδίσει αλλά να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της σημερινής παρακμής.

- Υπογράμμισε το ευρωπαϊκό προφίλ, το διεθνές κύρος της Νέας Δημοκρατίας και την ισχυρή της φωνή της στην Ευρώπη, στοιχεία που τόνισε στην παρέμβασή του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ. “Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι νίκη της Ευρώπης” είπε και προέβλεψε ότι Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, απαντώντας έτσι και στην ανόητη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν δυσαρέσκειας του ΕΛΚ από τη θέση της ΝΔ στο σκοπιανό.

- Εστίασε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, κυρίως μέσα από τις δράσεις του παράλληλου προγράμματος. To στοίχημα του brain gain, τις ανισότητες στην αγορά εργασία, την ψηφιακή εποχή, τον διαδικτυακό εκφοβισμό. (cyber-bullying) Και έδειξε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που εξελίσσεται, συμβαδίζει με την εποχή της και προετοιμάζει τις απαντήσεις για τον κόσμο που έρχεται.

Ακόμα, το άνοιγμα της ΝΔ σε άλλους χώρους και κυρίως αυτόν του κέντρου και της κεντροαριστεράς, κατέδειξε και η πρόσκληση στο Συνέδριο προσώπων που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, στην ενότητα “ανοιχτό κόμμα, ανοιχτό βήμα”.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι τοποθετήσεις αναγνωρισμένων Ελλήνων προσωπικοτήτων:

Ο διευθυντής της ΔιαΝΕΟσις, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης συνδέοντας το δημογραφικό πρόβλημα με την οικονομία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το έτος 2000, αν έπαιρνες το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν ίσο με το διπλάσιο του αθροίσματος του ΑΕΠ όλων των άλλων βαλκανικών χωρών. Σήμερα το ΑΕΠ της Ρουμανίας είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας και τρέχει με 7% το χρόνο ενώ η Ελλάδα με 2% το χρόνο.

Και φυσικά όταν μιλάμε για δημογραφικό, σκεφτόμαστε οι περισσότεροι το ασφαλιστικό και την οικονομία. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι η γεωπολιτική ισορροπία με τους γείτονές μας γιατί έχουν τα εντελώς ανάποδα δημογραφικά χαρακτηριστικά από εμάς. Αυτά είναι, λοιπόν, τα εθνικά μας διακυβεύματα».

O δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Upstream, κ. Μάρκος Βερέμης, μιλώντας για τη νέα επιχειρηματικότητα υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική οικογένεια στην παιδεία: «Το μόνο πράγμα που δεν έχει καμφθεί από την κρίση, από την κυνικότητα που κατά τ’ άλλα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, είναι το πιστεύω των γονιών, πως τα παιδιά τους αξίζουν μια καλύτερη ζωή και πως ένα μορφωμένο παιδί μπορεί να καταφέρει τα πάντα».

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης αναφερόμενος στον εθνικό διχασμό τον οποίον τροφοδοτεί η σημερινή κυβέρνηση ανέφερε πως: «Αν κάποιος γνώριζε το οικογενειακό μου παρελθόν θα περίμενε μάλλον να με δει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ, ωστόσο, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ο επίγονος, όχι της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά του αυριανισμού, δεν θα ανεχόταν κάποιον σαν εμένα». Ενώ συμπλήρωσε πως «όσο ζυγώνουν οι εκλογές, μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία θα έρθει κοντά σας. Στο χέρι σας είναι να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσετε την πατρίδα μπροστά».

Ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μάνος Ματσαγγάνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία του ανοίγματος σε πρόσωπα μη προερχόμενα από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η ηγετική ομάδα που ετοιμάζεται να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της, ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων -στα θέματα φυσικά της ειδικότητάς τους- δεν είναι απλώς κολακευτικό για τους ίδιους.

Είναι επίσης καλό σημάδι για τη χώρα». Επίσης, αναπτύσσοντας το θέμα της ομιλίας του τόνισε: «Πρέπει να χτίσουμε σε όσα θετικά έχουν γίνει στην επιδοματική πολιτική. Και το θεωρώ πολύ σημαντικό που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ταχθεί υπέρ του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης».

Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μιχάλης Κωσταράκος μίλησε για τον νέο υπεύθυνο πατριωτισμό και τόνισε ότι: «Ο πατριωτισμός δεν είναι στρατιωτικό θέμα, ούτε αποκλειστικότητα όσων ασχολούνται με την άμυνα και την ασφάλεια. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Είναι η θέληση να προσφέρουμε στην Πατρίδα, από οποιοδήποτε πόστο. Αφορά όλους τους τομείς του δημοσίου και ιδιωτικού βίου, τώρα περισσότερο από ποτέ».

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Βάσω Κιντή περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και στον τομέα της Παιδείας και έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πάψουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στο Σύνταγμά της τα μη κρατικά Πανεπιστήμια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «τα επιχειρήματα για τη μη αλλαγή του άρθρου 16 είναι στρουθοκαμηλισμοί και υπεκφυγές.

Μια φιλελεύθερη Δημοκρατία δεν μπορεί να απαγορεύει τα μη κρατικά Πανεπιστήμια», ενώ περιέγραψε και την σημερινή κατάσταση στα δημόσια ΑΕΙ τονίζοντας ότι “πρέπει να πάψουν να είναι άσυλα παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, παρασκευής μολότοφ, προπηλακισμών, παράνομου εμπορίου βίας και αυθαιρεσίας”.

Τέλος σχολίασε θετικά τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αυτονομία και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, σχολικών και πανεπιστημιακών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «αυτονομία σημαίνει εμπιστοσύνη τους εκπαιδευτικούς, στις ικανότητές τους, στις πρωτοβουλίες τους, στη δημιουργικότητα τους.Μια εμπιστοσύνη που δεν είναι ψευδεπίγραφη, όπως αυτή της φτηνής κολακείας, που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν τους απευθύνεται, αλλά μια εμπιστοσύνη που σημαίνει συγχρόνως ευθύνη”.