Αποδόμησε το αφήγημα δημοσιονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2019, η ψηφοφορία του οποίου αναμένεται για σήμερα το βράδυ.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αρχική του τοποθέτηση περιέγραψε την δεινή κατάσταση που έχει προκαλέσει στη χώρα η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και το δικό του πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας τα περί αποτυχημένης κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε με στοιχεία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης και καλής πορείας της οικονομίας με ειρωνικά σχόλια πολλές φορές για το οικονομικό επιτελείο.  

Ειδικά για τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπερνά τους στόχους προκειμένου να είναι σε θέση μετά να μοιράζει επιδόματα και μερίσματα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του με ηχηρή παρέμβαση σημειώνοντας:

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και την κυβέρνησή σας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κι ό,τι αυτοί συμβολίζουν. Καταψηφίζουμε την πολιτική σας για το κόμμα, κι όχι για την πατρίδα. Στις εκλογές που έρχονται θα κλείσει οριστικά ο κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης».  

 

«Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους θέλουν να φιμώσουν την Δημοκρατία»

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα, καθώς η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή γίνεται στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο ΣΚΑΙ, τόνισε: «Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα και αντιλήψεις τότε γίνεται πιο εύκολη η δουλειά των κουκουλοφόρων. Όταν οι συλλήψεις ολοένα και μειώνεται τότε η ανομία γιγαντώνεται. Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους θέλουν να φιμώσουν την Δημοκρατία». 

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Στοχοποιείται έντυπα και σταθμούς εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στην μεταπολίτευση. Έχετε στοχοποιήσει πρόσωπα και έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνετε σε κάποιες γιάφκες γεννιέται όμως στα λόγια διχασμού και ακραίου μίσους.

Η τρομοκρατία θρέφετε στην κοινωνία και ένα τμήμα της έχει αποκτήσει αίσθημα ανοχής και φέρετε προσωπική ευθύνη κ Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για καθεστώς ανομίας που έχετε εγκαταστήσει στην κοινωνία πολλές φορές με την δική σας ενθάρρυνση. Σας είχα προειδοποιήσει ότι οι καταλήψεις γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ γα να μετατραπούν σε καλάζνικοφ.

Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας τότε εισπράττονται και τα αποτελέσματά της.  

Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται αγωνιστές ή παιδία αποκτούν άλλοθι οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα τότε γίνονται πιο εύκολοι οι στόχοι των τρομοκρατών. Από την πλευρά μου λέω : όσο ανοικτή η Δημοκρατία σε απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι απέναντι σε όσους προσπαθούν να την φιμώσουν με βία. Όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν επι των ημερών μας στην Δικαιοσύνη».

Ανέβηκαν οι τόνοι

Έντονη ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής απέναντι στην αήθη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν σταματούσαν να φωνάζουν και να διακόπτουν τη ροή του λόγου του.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκνευρισμένος από τη στάση τους, απευθύνθηκε αποκλειστικά στους βουλευτές της κυβέρνησης λέγοντας: «Αν κουραστήκατε, περάστε έξω!».

Οι αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονες ενώ παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζητώντας να επικρατήσει ησυχία στην αίθουσα.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Νίκο Βούτση για μεροληπτική στάση εις βάρος του κόμματός του ενώ παράλληλα τον κάλεσε να κατέβει από τη θέση του προέδρου εφόσον δεν μπορεί να επιβληθεί η τάξη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παγιδεύσατε τη χώρα και τη ζημιώσατε με 100 δισ. ευρώ»  

«Κανονικά ο κύκλος των μνημονίων θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, εάν εσείς κύριε Τσίπρα μαζί με τον κ. Κουβέλη δεν εμποδίζατε την έξοδο της χώρας από τα δεύτερο πρόγραμμα.

Τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του λαού . Παγιδεύσατε τη χώρα και τη ζημιώσατε με 100 δισ.», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας «αν δεν είχατε έρθει στην εξουσία η χώρα θα είχε βγει νωρίτερα από τα Μνημόνια». 

«Οι πέντε λέξεις»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να απολογηθεί για τον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «απολογισμό» της κυβέρνησης, καθώς τόνισε ότι ο κύκλος της παρακμής σας κλείνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο το χαρακτήρισε με πέντε λέξεις, για τις οποίες όπως είπε μ’ αυτές θα ο λαός θα θυμάται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο κόσμος όμως θα σας θυμάται για πέντε λέξεις: Ψέμα, φτώχεια, φόροι, φόβος, σκάνδαλα».

«Μαζεύετε χρήματα από φόρους και φεσώνετε τους Έλληνες»  

Για «τραγική αποτυχία» στην οικονομική πολιτική κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι γι’ αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει καμία εξήγηση, πέρα από την προσωπική του επιλογή και την πολιτική του ως πρωθυπουργός της χώρας. «Υποδεχόμαστε το 2019 ως μια ευάλωτη χώρα. Τα διεθνή επιτόκια παίρνουν πάλι την ανηφόρα.

Χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Υποδεχόμαστε το 2019 με μια κυβέρνηση ανίκανη και ανήμπορη να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν κάνετε δυστυχώς κ. Τσίπρα. Δεν άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας». 

«Προεκλογικά φιλοδωρήματα»

Ακόμη πιο αιχμηρός εμφανίστηκε στη συνέχεια στης ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος τόσο στην υπερφορολόγηση, αλλά και στα «προεκλογικά φιλοδωρήματα» που μοιράζει η κυβέρνηση στους εξαθλιωμένους Έλληνες.

Μαζεύετε χρήματα από φόρους, φεσώνετε τους Έλληνες με οφειλές του Δημοσίου τις οποίες δεν αποπληρώνετε. 3 δις χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες.

Βέβαια, αυτή η αριστερή κυβέρνηση, παγώνει το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Θέλετε ένα μαξιλάρι ασφαλείας, όμως το τραγικό αποτέλεσμα είναι να πάρετε μέτρα 11 δις ,από τα οποία επιστρέφετε το 1 ως προεκλογικό φιλοδώρημα σε πολίτες που έχετε προηγουμένως εξαθλιώσει».  

Το success story των φόρων

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσάκης την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, που έχει γονατίσει οικονομικά:

«7 στους 10 νέους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Την ίδια ώρα το 19% των πολιτών καταβάλει το 90% του εισοδήματος. Το 4,5% των επιχειρήσεων καταβάλει το 83% των φορολογικών εσόδων.

Αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι φορολογική δικαιοσύνη. Σήμερα από την πολιτική σας αδικούνται όλοι.

Ένας στους τρεις Έλληνες ζει στη φτώχια. Αυτός είναι ο δήθεν ΣΥΡΙΖΑ του λαού. Τον φορολογεί με τον πιο άδικο τρόπο», τόνισε και αναφέρθηκε στον «αφανισμό της μεσαίας τάξης». Σε αντίθεση μάλιστα με την κατάσταση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατήγγειλε την αύξηση των προσλήψεων στο δημόσιο.

Ξαναστέλνετε ένα ανέντιμο μήνυμα στα παιδιά, ότι η αποκατάστασή τους μπορεί να είναι μια ευκαιριακή δουλειά στο δημόσιο». 

«Προϋπολογισμός δυσβάσταχτων πλεονασμάτων»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια πορεία ανάμεσα σε φόρους και σε ψέματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελπίζετε σε μια ανάπτυξη 2,5% ενώ όλοι προβλέπουν μια ανάπτυξη μικρότερη.

Σε κανένα από τους 4 προϋπολογισμούς που εκτελέσατε δεν πιάσατε τους δείκτες της ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε την αναξιοπιστία του.

Ο προϋπολογισμός αυτός παραμένει αντίπαλος του πολίτη. Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει φορολογική αφαίμαξη και πλήρη αναπτυξιακή ατολμία. Είναι γνήσιο τέκνο σας και αυτός ο τελευταίος προϋπολογισμός σας . Πιστός στους στόχους του 4ου μνημονίου. Μια πορεία ανάμεσα σε φόρους και ψέματα. Ένα σχέδιο που δεν μπορεί να σηκώσει τις μεγάλες προσδοκίες της πατρίδας μας.

Ευτυχώς αυτός ο προϋπολογισμός θα αποτελέσει παρελθόν μαζί με αυτούς που τον εισηγούνται». 

Σκοπιανό και σχέσεις με Αλβανία

Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψαν και οι αναφορές στα εθνικά θέματα: «Ανεβήκατε στη Θεσσαλονίκη για να προσλάβετε τους Μακεδόνες.

Ερμηνεύετε όπως θέλετε την ιστορία. Καμία λέξη για γλώσσα και εθνική ταυτότητα.

Τώρα ο κ. Κοτζιάς θέλει μυστική ψηφοφορία.

Μυστική ψηφοφορία δεν πρόκειται να γίνει. Θα ακούσουν όλοι το «ναι» που θα πείτε εσείς, εκεί που όλοι οι άλλοι έχουν πει «όχι». Περιμένω όμως να μιλήσετε και για την Αλβανία. Με απειλήσατε ότι θα με καταγγείλετε στις Βρυξέλλες, επειδή είπα ότι ανταλλάξατε την μη περικοπή των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είπατε τίποτα, ούτε και για τον φίλο σας τον κ. Ράμα.

Θα το πω εγώ όμως. Εάν ο Ράμα δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδος και των ομογενών της Αλβανίας, να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες».

Κοιτάμε μπροστά γιατί μπροστά θα πάμε την Ελλάδα

Με συμβολικό τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην φωτογραφία που έχει στο γραφείο του και απεικονίζει τρία ξυπόλυτα αλλά χαμογελαστά κοριτσάκια.

«Συμβολίζουν την Ελλάδα που δεν το έβαλε κάτω. Μας θυμίζουν ότι ως χώρα πέσαμε πολλές φορές και σηκωθήκαμε ξανά.

Ότι οι περασμένες γενιές βγήκαν από την κόλαση ενός πολέμου και ενός εμφυλίου και μας άφησαν μια Ελλάδα πολύ καλύτερη απ’ αυτή που παρέλαβαν.  

Ενωμένοι μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε καλύτερα.  Για να φτιάξουμε ένα μέλλον καλύτερο. Για όλα α παιδιά του ελληνικού λαού. Κοιτάμε μπροστά γιατί μπροστά θα πάμε την Ελλάδα».