Μήνυμα προς τα Σκόπια αλλά και την Αγκυρα έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στους Ελληνες λειτουργούς των ευρωπαϊκών θεσμών, στην έδρα της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αυθαίρετες και αλυτρωτικές ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και πως εμπράκτως αποδεικνύει ότι ευνοεί την προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του ονοματολογικού σύμφωνα με την ιστορία και με το διεθνές δίκαιο.

Για να γίνει αυτό, πρέπει η ΠΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως στο Σύνταγμά της, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μέχρι να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν έχει τελειώσει τίποτα, συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ' ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ».


Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στις ελληνουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες και οι οποίες πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές.

«Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ως προς την ΑΟΖ η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα με την επιδίωξη το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της ΕΕ, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ.