Εφαρμόζοντας παράτυπα «κόλπα», η κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να προσλαμβάνει όλο και περισσότερους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν στρατό χιλιάδων υπαλλήλων που εκτιμά ότι θα τη «βοηθήσουν» να λάβει ένα αξιοπρεπές ποσοστό όταν στηθούν οι κάλπες για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Παραβιάζοντας ξεκάθαρα κάθε έννοια αξιοκρατίας και αγνοώντας τον μνημονιακό κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 3 ή 4 αποχωρήσεις, έχει καταφέρει να προσλάβει δεκάδες χιλιάδες άτομα, αυξάνοντας με
αυτόν τον τρόπο κατακόρυφα το κόστος που απαιτείται για τη μισθοδοσία του Δημοσίου, από τα 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, στα 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών.

Ο κανόνας 1 προς 4

Το γεγονός ότι έχει παραβιαστεί κατάφωρα ο κανόνας 1 προς 4 από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται καταφανώς από τα ίδια τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου. Το βασικό κόλπο είναι το εξής: Ενώ μειώνεται σταδιακά ο αριθμός του τακτικού προσωπικού, όπως ζητούσαν οι δανειστές μας (από 576.856, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, πέσαμε στους 566.913 τον αντίστοιχο μήνα το 2016 και στους 566.681 το 2017), την ίδια ώρα αυξήθηκε αλματωδώς το έκτακτο προσωπικό σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ετσι, ο κανόνας του 1 προς 4 ισχύει μόνο για το μόνιμο προσωπικό του στενού δημόσι ου τομέα και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων, αλλά όχι για τους προσλαμβανόμενους ως έκτακτους και όσους προσλαμβάνονται ως τακτικό ή έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ. Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες έχουμε και τις περισσότερες προσλήψεις, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι προσλαμβάνοντας τόσο κόσμο ανεβαίνει κατά πολύ η κρατική δαπάνη για τη μισθοδοσία. Ενδεικτικά, αρκεί να αναφερθεί ότι όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, από 62.580 άτομα που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, ανέβηκαν στις 78.297 τον Δεκέμβριο του 2017.

Αντιστοίχως, το τακτικό προσωπικό των ΝΠΙΔ από 33.571 το έτος 2015 εκτινάχθηκε στις 36.047 το 2017, ενώ το έκτακτο προσωπικό των ΝΠΙΔ από 13.802 που ήταν πριν από τρία χρόνια, έφθασε στις 17.522 πέρυσι - τα φετινά στοιχεία θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα.

Εχει ενδιαφέρον το στοιχείο πως από τις 17.522 αυτές προσλήψεις, οι 1.855 αφορούν προέδρους, μέλη διοικητικών συμβουλίων και μέλη οργάνων διοίκησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τεχνηέντως το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ 20122015 (πριν, δηλαδή, ανέλθουν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) πραγματοποιήθηκαν λιγότερες προσλήψεις από αυτές που προέβλεπε ο κανόνας του 1 προς 4.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (αρχικά με τον Πάνο Σκουρλέτη και ακολούθως με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και την Εφη Αχτσιόγλου), έκρινε σκόπιμο να μεταφέρει το... δικαίωμα των προσλήψεων που δεν έγιναν επί κυβερνήσεως Σαμαρά, στη δική του θητεία.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να δικαιολογηθούν τώρα οι περίπου 15.000 προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος. Εξ αυτών, οι περίπου 3.000 θα αφορούν όσους μετέχουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι 4.500 θα αφορούν τους αναπληρωτές καθηγητές στα τμήματα ειδικής αγωγής και μόλις οι υπόλοιπες περίπου 7.500 προσλήψεις θα τηρούν τον κανόνα του 1 προς 4.

Εξαίρεση από τον κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων που έχει συνομολογηθεί με τους θεσμούς αποτελούν, επίσης, οι διορισμοί σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους δήμους, που εντάσσονται στη διαδικασία συμμόρφωσης του Δημοσίου με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και είναι ουκ ολίγες. Μεσοσταθμικά αγγίζουν τις 4.500 τα τελευταία τρία χρόνια και, όπως όλα δείχνουν, έπεται και συνέχεια. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί βέβαια βρίσκονται και στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει και την ευθύνη της μεταμνημονιακής εποπτείας, αλλά μέχρι και σήμερα κάνει τα... στραβά μάτια σε αυτό το ασταμάτητο πάρτι διορισμού «ημετέρων».

Αυτό δίνει άλλωστε την ευχέρεια στην κυβέρνηση να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και μάλιστα όλο και με πιο έντονους ρυθμούς, παρά τις όποιες καταγγελίες γίνονται εναντίον της από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 15/12/2018