Με φόντο τις εκλογές και το ηλεκτρισμένο προεκλογικό κλίμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προγραμματίζει διήμερο ταξίδι στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

Στην επίσκεψη της Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναζητήσει αυτή τη φορά τη «σύμμαχό» του, αλλά και την σανίδα σωτήριας για τις προεκλογικές παροχές που έχει τάξει. Το πολιτικό σκηνικό της χώρας άλλαξε άρδην από την τελευταία φορά που η Μέρκελ επισκέφθηκε την Αθήνα.

Η αλλαγή αφορά κυρίως στις σχέσεις Τσίπρα –Μέρκελ καθώς πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία με κεντρικό σύνθημα «Go back madame Merkel».

Τώρα θέλει να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνησή του παρακαλώντας την άλλοτε… εχθρό της Αριστεράς και της Ελλάδας, να έρθει και να αποτελέσει μέρος του προεκλογικού σκηνικού. Με τη γερμανίδα ηγέτη στο πλευρό του ο Τσίπρας πιστεύει ότι θα αναδείξει το ηγετικό του προφίλ και την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική του.

Με μεγαλοϊδεατισμούς που πληρώσαμε στο παρελθόν και με κωλοτούμπες απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες πιστεύουν στο Μαξίμου ότι θα ανατρέψουν όλα τα προγνωστικά που δείχνουν κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κωλοτούμπα  του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα έχει αναδειχθεί πολλές φορές αυτή την τετραετία. Η αποστροφή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Μυτιλήνη « Go back κυρία Merkel», με την ευθεία αναφορά στο σύνθημα Go back του τοπικού ΕΑΜ απέναντι τις βρετανικές δυνάμεις που δοκίμασαν να αποβιβαστούν στην Λέσβο το Δεκέμβριο του 1944, ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στοχοποίησης. Αποκορύφωμα αυτής της μεταστροφής ο τρόπος που πλέον ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να είναι σχεδόν υμνητικός προς τη γερμανίδα καγκελάριο.    

Εκτιμάται ότι η  γερμανίδα καγκελάριος έρχεται για να σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Η Μέρκελ θα κάνει δηλώσεις ευαρέσκειας για την ελληνική κυβέρνηση που τα έκανε όλα και με το παραπάνω και ο Τσίπρας θα καμαρώνει που η άλλοτε «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης έχει τόσο καλά λόγια να πει γι’ αυτόν. Δεν ξέρουμε αν οι «53+» θα συμμετάσχουν στο πανηγυράκι και τις αγκαλιές Τσίπρα – Μέρκελ, αλλά σίγουρα κάποιοι στην Αριστερά θα θυμηθούν τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγα χρόνια.  

Στο επίκεντρο και οι Πρέσπες

Η ημερομηνία του ταξιδιού (εφόσον, τονίζουμε, κλειδώσει) είναι για τις 10-11 Ιανουαρίου κι έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι για την οικονομία αλλά για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ενθερμη υποστηρίκτρια της συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων, η γερμανίδα καγκελάριος, θέλει προφανώς να ασκήσει όποια επιρροή έχει στην ελληνική πολιτική σκηνή προκειμένου να περάσει από τη Βουλή.  

Λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 15 Ιανουαρίου, η ΠΓΔΜ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας η οποία θα περάσει και θα φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Μιας συμφωνίας που ο Καμμένος εδώ κι έξι μήνες έχει προβλέψει ότι δεν θα κυρωθεί στη σκοπιανή βουλή.

Τώρα και ο ίδιος θα σπεύσει να χαιρετήσει την μαντάμ Μέρκελ, ασχέτως αν κάποτε έλεγε ότι δεν θα γίνουμε υποτελείς των δανειστών.