Η διεύρυνση που οικοδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά τους παραδοσιακά κεντρώους ψηφοφόρους, τους «σκληροπυρηνικούς» δεξιούς και όσους ψήφιζαν παλαιότερα Νέα Δημοκρατία, αλλά για διάφορους λόγους έχουν εγκαταλείψει το κόμμα μέσα στα χρόνια της οκταετούς κρίσης. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την ευρύτερη αυτή περίοδο η Ν.Δ. έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2007 την είχαν ψηφίσει 2.994.979 πολίτες, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε 1.526.400 ψήφους. Το άνοιγμα προς τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται τόσο με πρόσωπα όσο και με θέσεις.

Ανάμεσα σε αυτές, εμβληματικής σημασίας, βέβαια, είναι η κάθετη και τεκμηριωμένη αντίθεση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή εκφράστηκε εξαρχής. Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στο Συνέδριο της Ν.Δ. αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που οι πρόγονοί μας έκαναν για να γίνει η Μακεδονία ελληνική και η Ελλάδα αυτό που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη Μακεδονία».

Την ίδια ημέρα, συμβολική στην κατεύθυνση αυτή ήταν η ομιλία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου στο «γαλάζιο» Συνέδριο, ο οποίος οριοθέτησε τον λεγόμενο νέο πατριωτισμό: «... ο απολύτως υπεύθυνος πατριωτισμός που θα παράγει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Και όχι ένας άκρατος λαϊκισμός που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για ιδιοτελείς σκοπούς».

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας